1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Ankara Elmadağ’da atık lastiklerden elektrik üretilecek

Ankara Elmadağ’da atık lastiklerden elektrik üretilecek

Elmadağ Geri Dönüşüm, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde kuracağı tesiste günde 30 ton atık lastiği işleyerek 3 MW elektrik üretecek.

Ankara Elmadağ’da atık lastiklerden elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Elmadağ Geri Dönüşüm, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde kuracağı tesiste günde 30 ton atık lastiği işleyerek 3 MW elektrik üretecek.

Elmadağ Geri Dönüşüm ve Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından Ankara İli, Elmadağ İlçesi, Hasanoğlan Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde Sanayi Alanı kullanımlı saha içerisinde Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. 

7,4 milyon lira bedelli proje kapsamında ömrünü tamamlamış lastikler (ÖTL) piroliz yöntemi ile geri kazanılacak. ÖTL’nin maddesel olarak ayrıştırılmasıyla, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Üretimin hammaddesi olan ÖTL ise kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektörden ve LASDER’ den temin edilerek karşılanacak.

Ekonomik ömrü 50 yıl olarak belirlenen tesiste üretilecek piroliz yağından 3 MW elektrik enerjisi üretilecek. Günlük piroliz reaksiyonu sonucu üretilen 13.500 kg yağ ile 3.008 kWh elektrik enerjisi üretilebilecek. Üretilecek enerjiyi toplayıp dağıtımını yapacak şalt sahası kapalı olarak elektrik üretim binasının içerisinde yer alacak. Üretilecek elektrik, nakil hattı ile TEİAŞ’ın göstereceği trafodan ulusal ağa bağlanacak.

SÜRECİN İŞLEYİŞİ

Tesiste ilk etapta lastik bünyesinde bulunan çelik tel ayrılacak. Çelik teli ayrılmış vaziyetteki lastik sürekli sistemle çalışacak olan geri dönüşüm ünitesine gönderilerek parçalama ünitesine iletilecek. Daha sonrasında parçalanmış lastik 30 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörüne beslenecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek ve burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturalamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici piroliz yağı depolama tanklarına alınacak ve ihtiyaç olması halinde zenginleştirme yapılarak jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek.

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler