1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Aramco’nun karı yüzde 90 arttı

Aramco’nun karı yüzde 90 arttı

Suudi Arabistan kamu petrol şirketi Aramco, 2022 yılı ikinci çeyreğinde karını %90 arttırarak 48,4 milyar dolara yükseltti. 

Aramco’nun karı yüzde 90 arttı

Enerji Günlüğü - Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Saudi Aramco, yılın ikinci çeyreğinde karını bir önceki yıla göre %90 oranında arttırdı. 

Suudi Arabistan'ın ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Saudi Aramco, 2022'nin ikinci çeyreğine ilişkin mali sonuçları açıkladı ve son haftalarda güçlü sonuçlar bildiren diğer büyük petrol şirketlerine katıldı. Beklentileri aşan şirket, ikinci çeyrekte karının %90 arttığını ve 2021’in aynı dönemindeki 25,5 milyar dolardan 48,4 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Yılın ilk yarısında şirketin karı ise 88 milyar dolar oldu.

Artışta yüksek petrol fiyatları, petrol satış hacminde genişleme ve rafineri marjları etkili oldu. Analistler 46,2 milyar dolarlık bir net kâr bekliyordu. Bununla birlikte üçüncü çeyrekte ödenmek üzere ikinci çeyrekte 18,8 milyar dolarlık temettü açıklandı.

Bununla birlikte Aramco'nun sermaye harcaması 2021'in aynı dönemine kıyasla ikinci çeyrekte yüzde 25 artarak 9,4 milyar dolara yükseldi. Şirket büyümeye yatırım yapmaya, düşük karbonlu işletmelere yönelik çalışmalarını geliştirmeye devam ettiğini açıkladı.

ARAMCO ÜRETİMİ ARTTIRMAYA HAZIR

Öte yandan Aramco, Suudi Arabistan hükümetinin talep etmesi halinde günlük üretimini 12 milyon varil/güne kadar çıkarabileceğini duyurdu. Açıklamanın ardından Çin'den gelen verilerin ve İran petrolüne yaptırımın kalkma ihtimalinin etkisiyle petrol fiyatları yüzde 5'e yakın değer kaybetti. 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler