1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Arçelik küresel üretimde karbon nötr firma oldu

Arçelik küresel üretimde karbon nötr firma oldu

Türkiye’nin önde gelen markalarından Arçelik, kendi projesinden sağladığı karbon kredisi ile küresel üretimde karbon nötr olmayı başardı.

Arçelik küresel üretimde karbon nötr firma oldu

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin önde gelen markalarından Arçelik, kendi projesinden sağladığı karbon kredisi ile küresel üretimde karbon nötr olmayı başardı.

150’ye yakın ülkede faaliyet gösteren Koç Grubu şirketlerinden Arçelik, üretimde karbon nötr şirket olma hedefine ulaşıyor. Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak herkesin erişebileceği daha az kaynak kullanan iklim dostu ürünler geliştiren Arçelik, yüksek enerji verimli buzdolaplarının pazara sunulmasıyla geliştirdiği projeden elde ettiği karbon kredisi ile global üretimde 2019-2020 yıllarında karbon nötr hale geliyor.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Türkiye’de Enerji Verimli Buzdolapları Karbon Finansmanı Projesi kapsamında 2013-2018 yılları arasında 305.407 ton karbondioksit emisyon azaltım hakkı elde ettiklerini belitterek “Yüksek enerji verimli buzdolaplarını Türkiye pazarına sunarak elde ettiğimiz bu karbon kredisi ile 2019 ve 2020 yıllarında küresel üretim tesislerimiz karbon nötr hale gelecek. Sürdürülebilirliği hem insanlığın geleceği için bir zorunluluk hem de kârlı bir iş modeli olarak görüyoruz” dedi.

Arçelik’in 2013 yılında GAIA Karbon Finans’ın danışmanlığı ile başlattığı bu proje kapsamında sağladığı 305.407 tonluk karbon kredisi, Doğrulanmış Karbon Standardı’na (Verified Carbon Standard) uygun olarak belgelendirme kuruluşu RINA tarafından doğrulandı. Bu karbon kredisi Arçelik’in küresel üretimdeki doğrudan ve dolaylı (Kapsam 1 ve Kapsam 2) sera gazı salımlarını dengeleyecek. Şirket 2019* (BSI Group bağımsız denetleyici kuruluşu tarafından doğrulandı), 2020 yılları için PAS 2060 karbon nötralitesi standardı ile uyum içinde olduğunu beyan ederek üretimde karbon nötr hale gelecek. Arçelik, Kapsam 3 emisyonlarını düşürme hedeflerini içine alacak şekilde Bilim Temelli Hedeflerini ise (Science Based Targets) çalışmaya devam ediyor.

50 MİLYON DOLARLIK YENİLENEBİLİR VE VERİMLİLİK YATIRIMI

hakan-bulgurlu-arcelik.jpgArçelik CEO’su Bulgurlu, Şirket’in “dünyaya saygılı, dünyada saygın” vizyonu ile önümüzdeki dönemde gezegenin geleceği için yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında 50 milyon dolarlık ek yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN AKSİYON PLANI

Arçelik’in, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon nötr olmayı sürdürebilmek için planladığı ve bu yıl yayımladığı 12. Sürdürülebilirlik Raporu’nda yer alan yatırımlar ise şöyle:

- 2030 yılına kadar kendi üretim tesislerinde 15 MW’lik yenilenebilir enerji sistemi kuracak.

- 2019 yılında Türkiye ve Romanya operasyonları için %100 yeşil elektrik satın alan şirket, 2030’a kadar küresel çapta tüm üretim tesisleri için %100 yeşil elektrik satın alacak.

- Üretim sürecinde enerji verimliliği projelerine yatırım yapacak. 2030’a kadar Güney Afrika, Rusya, Türkiye, Romanya, Çin, Tayland ve Pakistan operasyonlarında 2015 yılına göre üretimde ürün başına enerji tüketimini yüzde 45 azaltacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler