1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Arıcı: Rüzgarda yılda 1000 MW kapasite açıklaması yetmez

Arıcı: Rüzgarda yılda 1000 MW kapasite açıklaması yetmez

TÜREB Başkanı Ebru Arıcı, Türkiye’nin gerçek rüzgar enerjisi potansiyelinin 100 bin MW’ın üzerinde olduğunu belirterek, “Yılda 1000 MW kapasite açıklaması bize yetmez” dedi.

Arıcı: Rüzgarda yılda 1000 MW kapasite açıklaması yetmez

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Ebru Arıcı, Türkiye’nin gerçek rüzgar enerjisi potansiyelinin 100 bin MW’ın üzerinde olduğunu belirterek, “Yılda 1000 MW kapasite açıklaması bize yetmez” dedi.

TÜREK #10GW+ Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuşan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) başkanı Ebru Arıcı, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün 10580 MW’a ulaştığını kaydetti. Arıcı, inşası devam eden ve planlanan santrallerle birlikte rüzgar gücünün 2030’a gelmeden 20 bin MW’a geleceğini düşündüklerini ifade etti.

“10 bin MW bizler için gerçek bir km taşı, bir mücevher” diyen Arıcı, Türkiye’nin gerçek rüzgar enerjisi potansiyelinin 100 bin MW’ın üzerinde olduğuna ve buraya odaklanıp kalmamak gerektiğine vurgu yaptı. Arıcı, “Mevcut veriler 2023 itibariyle toplamda 17 bin MW’ın üzerinde proje kapasitesi olacağını gösteriyor. Bunun gerçekleşmesi ve kurulu gücün 20 bin MW’ın üzerine çıkması 2030’u bulabilir. Ancak artık biliyoruz ki rüzgarın hızı kesilemez, kesilmemeli” ifadesini kullandı. 

“SEKTÖR OLARAK TEKRAR VİTES BÜYÜTTÜK”

Covid-19 pandemi sürecinin başladığı günden bu yana geçen 23 ayda 2988 MW rüzgar enerjisi kapasitesi devreye alındığını hatırlatan Arıcı, “Bu yıl kaydettiğimiz hareketlenmenin artık durmayacağına, bilakis artarak devam edeceğine inanıyoruz. Elbette bu verilerde sektör için çok önemli olan ve bugüne gelmesini sağlayan YEKDEM Mekanizması’nın da etkisi oldu. Bir yandan da ilave kapasite açıklamaları geldi. Biz de sektör olarak tekrar vites büyüttük. Yılda 1000 MW kapasite açıklaması bize yetmez, bu sektör yılda 1500 MW’ı hatta daha da fazlasını gerçekleştirecek güce haizdir. Bunun gerisinde kaldığımız her gün sektörde bulunan ülke kaynaklarını verimsiz kullandığımızı gösterir. Aynı zamanda 2021 yılı rüzgar projelerimizi güneşle buluşturduğumuz bir yıl olarak hatırlanacak” dedi. 

SEKTÖR 20 BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün yarattığı ve giderek artan istihdama da değinen Arıcı, “20 bin kişiden fazla nitelikli iş gücümüzle lokomotif sektörlerden biri olduğumuzu büyük bir memnuniyetle dile getiriyoruz” dedi. 

“SON DERECE GÜÇLÜ VE DİRENÇLİ BİR SANAYİMİZ VAR”

Arıcı Türkiye’nin rüzgar enerjisi sanayisine de değinerek, “6 kıtada 45 ülkeye ihracat yapan rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde Avrupa’da 5. sırada olan ve üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden bir ülke konumundayız. Kanat, kule gibi ana parçalarına ek olarak jeneratör, kule iç aksamları, bağlantı ekipmanları, taşıma aparatları, rotor, stator, dişli grubu vb gibi yüksek teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren bir çok bileşimi ülkemizde başarıyla üretiyoruz. Son derece güçlü ve ayrıca dirençli bir sanayimiz var. Şimdi bayrağı daha da ileri götürme zamanı” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler