1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Dönmez: Elektriğimizin yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz

Dönmez: Elektriğimizin yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 10 bin 500 MW’a ulaşan Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını açıkladı.

Dönmez: Elektriğimizin yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 10 bin 500 MW’a ulaşan Türkiye’nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşıladığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TÜREK 10GW+ Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin rüzgâr kurulu gücünde Avrupa’da sekizinci, dünyada on üçüncü sırada olduğunu kaydetti. Dönmez, “10 bin 500 MW’a ulaşan rüzgâr enerjisi kurulu gücümüzle bugün elektriğimizin yaklaşık yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz. Özellikle bu sene rüzgâr öylesine güçlü esti ki günlük üretimde birkaç kez yüzde 20’leri aşan yeni rekorlar kırdık” ifadesini kullandı.

355 RÜZGAR SANTRALİ İŞLETMEDE

Hâlihazırda 1585 MW kurulu gücündeki 63 rüzgar santralinin inşa halinde olduğunu kaydeden Dönmez, “Bugün rüzgâr enerjisi sektöründe yerli ve yabancı toplam 231 firmamız faaliyet gösteriyor. İşletme halindeki 355 santralimizde toplamda yıllık 30 TWh’lık üretim yapıyoruz” dedi.

RÜZGAR SEKTÖRÜNDE YERLİ ÜRETİM ORANI YÜZDE 65

Yenilenebilir enerjiye sadece elektrik üretimi gözüyle yaklaşmadıklarını kaydeden Dönmez, yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve serbest piyasalar açısından da entegre bir süreci birlikte yürüttüklerini söyledi. Dönmez, “Sektörümüz yüzde 65 mertebesinde yerli üretim oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çeken sektörlerimizden birisi durumunda” dedi.

“YENİLENEBİLİR, NÜKLEER VE VERİMLİLİK EN ÖNEMLİ ARGÜMANLARIMIZ OLACAK”

Dönmez konuşmasında, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sürdürülebilir bir gelecek inşası açısından karbon nötr enerji kaynaklarına daha fazla önem ve değer verdiklerini belirtti. Yeşil kalkınma hedefinin Türkiye’nin yeni dönemdeki en önemli hedeflerinden biri olduğunu ifade eden Dönmez, “İklim değişikliğiyle mücadelede programımızda yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve enerji verimliliği en önemli argümanlarımız olacak…Enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi, doğayla bütünleşik ve teknoloji temelli bir üretim anlayışına doğru hızlı bir şekilde ilerliyor” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler