1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Arnavutluk ve Yunanistan arasında petrol anlaşmazlığı

Arnavutluk ve Yunanistan arasında petrol anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - Arnavutluk, kendisine ait olduğunu iddia ettiği bölgede petrol arama kararı alan Yunanistan'ı protesto etti.Greek Reporter'ın haberine...

Arnavutluk ve Yunanistan arasında petrol anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - Arnavutluk, kendisine ait olduğunu iddia ettiği bölgede petrol arama kararı alan Yunanistan'ı protesto etti.

Greek Reporter'ın haberine göre, Atina hükümetinin iki ülke arasında sınır oluşturan tartışmalı Epir bölgesinde petrol sondajları yapacağını açıklamasının ardından Yunanistan ve Arnavutluk arasında kriz baş gösterdi. Tiran yönetiminin kendisine ait olduğunu iddia ettiği bölgede petrol arama kararı alan Atina'yı protesto ettiği belirtildi.

Tiran yönetiminin ayrıca Atina'dan bölgede yapacağı petrol arama çalışmalarının haritasının da kendilerine verilmesini istediği kaydedildi.

ATİNA'NIN BÜYÜK ARNAVUTLUK PROJESİ İDDİASI

Atina ise Tiran'ı 'Büyük Arnavutluk' projesi peşinde koşmakla suçladığı belirtildi. 'Büyük Arnavutluk' projesi Yunanistan'ın yanı sıra Kosova, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya topraklarının bazı bölümlerini kapsıyor.

Yunanistan ile Arnavutluk arasında, Nazilerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle 1944-45 döneminde Kuzey Yunanistan’ın Kuzey Epir bölgesinin Thesprotia (Çamerya) yöresinden Arnavutluk’a sürülen Çam Arnavutları etnik azınlığı ve göç konularında anlaşmazlıklar devam ediyor. Yunanistan,Arnavutluk’un güneyi olan ve Kuzey Epir bölgesi olarak adlandırılan bölgeyi 1. Dünya Savaşı’nda geçici olarak kendisine bağlamış, savaş bittiğinde çekilmek zorunda kalmıştı.

Arnavutluk bu hafta başında yedi açıkdeniz ve kara sondaj ihalesini Haziran ayında yapacağı açıklamasını yapmış, ilgilenen şirketleri ihaleye katılmaya davet etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler