1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Arslan: Biyogazın doğal gaz şebekelerine verilmesine çalışıyoruz

Arslan: Biyogazın doğal gaz şebekelerine verilmesine çalışıyoruz

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, elektrik üretiminde kullanılmayan biyogazın doğal gaz şebekelerine verilmesi için bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Arslan: Biyogazın doğal gaz şebekelerine verilmesine çalışıyoruz

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, elektrik üretiminde kullanılmayan biyogazın doğal gaz şebekelerine verilmesi için bir çalışma başlattıklarını açıkladı.

Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen “Krizde Enerji, Enerjide Kriz: Küresel Enerji Darboğazı Türkiye’yi Nasıl Etkiliyor?” başlıklı Webinar’da değerlendirmelerde bulunan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, hidrojenin doğal gaz şebekesine harmanlanması çalışmasına benzer bir çalışmayı bu yıl biyogazla ilgili başlattıklarını duyurdu. Arslan, “Biliyorsunuz biyogazı şu an sadece elektrik üretiminde kullananlar var. Bunlar da sürekli kullanamadığı için sıkıntı yaşıyorlar. Bunun doğal gaz şebekelerine verilmesi konusu üstünde çalışıyoruz. Bu konuda da yine EPDK ve Enerji Bakanlığı ile Ar&Ge projesi yürütüyoruz” dedi. 

HİDROJENDE SU KAYNAKLARI KAYGISI

Arslan, hidrojenin şu an çok pahalı olduğunu ve teknolojideki gelişmelerle belki maliyetin düşebileceğini belirtti. Bununla birlikte bu sefer de su kaynakları konusunun gündeme geldiğini belirten Arslan, “Hidrojen doğalgaza belli oranda karıştırılarak dünyada bir müddet yeni bir yakıt şekli oluşacak gibi görünüyor” ifadesini kullandı. 

2,5 yıldır EPDK ve Enerji Bakanlığı ile yürüttükleri Ar&Ge çalışmaları sonrasında boru hatlarına yüzde 20 oranında hidrojen karışımı ile çalışılabileceğini gördüklerini de sözlerine ekledi. 

“HİDROJEN KASABASI KURACAĞIZ”

Hidrojenle ilgili projeleri hakkında da bilgi veren Arslan, “Önümüzdeki dönem bir hidrojen kasabası kurma projemiz var. Hidrojen kasabasında değişik oranlarda hidrojenin kullanımı konusu ve bununla ilgili farkındalığın yaratılmasını istiyoruz. Yakın zamanda bunun faaliyetine başlayacağız” dedi.

“DOĞAL GAZ VAZGEÇİLMEZ BİR KONUMDA DURACAK”

Arslan, son dönemde artan fiyatlara rağmen doğal gaza olan talebin arttığını belirterek, doğalgazın önümüzdeki dönemde de vazgeçilemez bir konumda duracağına dikkat çekti. Arslan, “Doğal gazın geleceği anlamında baktığınızda doğal gaz vazgeçilmez bir konumda duracak. Dünyada tüketim oranı yüzde 25’lerden belki %20’lere düşebilir, onun altına düşmesi de çok zor görünüyor. Karbonsuzlaşma kararlarının doğalgaz açısından uygulanabilirliği çok düşük gözüküyor. Çünkü diğer yakıtları düşündüğünüzde doğal gazla bunu yarıya indiriyorsunuz” dedi.

"DOĞAL GAZ SANTRALLERİNİN HAZIRDA TUTULMASI DOĞRU"

Doğal gaz santrallerinin hazırda tutulması çok doğru bir politika olduğunu da kaydeden Arslan, “Bunu uygulamayan ülkeler, kömür santrallerini kullanmayı düşünmeye başladılar. Karadeniz’de bulunan gazın 2023’te devreye girmesi yepyeni bir süreci getirecek” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DE DOĞAL GAZ KULLANIMI YAYGIN

81 il merkezi ve 600’ün üzerinde ilçe merkezinin şu an doğalgaz kullandığı bilgisini veren Arslan, “Konutlarda bugün fiyat 90 dolar, sanayide 290 doların, elektrik üretiminde 330 doların altında gözüküyor. Depolama, LNG ve boru gazı hacmi dahil günlük 370 milyon metreküp tedarik hacmi var” dedi.  

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler