1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Arslan: Türkiye’nin gaz keşfinde en önemli konu ticaret merkezi olması

Arslan: Türkiye’nin gaz keşfinde en önemli konu ticaret merkezi olması

Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’nin doğalgaz keşfinde en önemli konunun Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi olması olduğunu kaydetti. 

Arslan: Türkiye’nin gaz keşfinde en önemli konu ticaret merkezi olması

Enerji Günlüğü - Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’nin doğalgaz keşfinde en önemli konunun Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi olması olduğunu kaydetti. 

21. yy' da Doğal Gazın Rolü ve Türkiye için Yeni Kazanımlar” konusunda değerlendirmelerde bulunan Gazbir Başkanı Yaşar Arslan, Türkiye’nin doğalgaz keşfinin çok önemli olduğunu kaydetti. Burada en önemli konunun Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi haline getirilmesi olduğunu vurgulayan Arslan, “Yılda 10 milyar metreküp işleme tesisi kurarsak tüketimimizin beşte birini sağlayacağını, 20 milyar metreküplük tesis kurulursa yıllık açıdan tüketimimizin yarıya yakınını bu kaynaktan karşılayacağımızı söyleyebiliriz. Burada en önemli konu Türkiye’nin ticaret merkezi haline gelmesi. Türkiye’yi ticaret merkezi yapamadığımız taktirde doğalgazın gazla rekabetini oluşturma açısından büyük sıkıntı çekeceğimiz bir süreç olacaktır. Tükettiğimiz gazın iki katına yakın çevremizde oluşan gazı, LNG’de oluşan gazı Avrupa ve çevremizdeki bazı ülkelere satabilme konusunda sistemi geliştirmek açısından da ticaret merkezi olmamız olmazsa olmaz bir durum olarak görüyorum” dedi. 

DOĞALGAZIN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI AZALACAK 

Artacak enerji talebinin büyük bölümünün yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağını ancak doğalgazın payının da yüzde 25’lerde olacağını belirten Arslan, iklime bağlı olarak bunun bir miktar değişebileceğini kaydetti. “Türkiye’de son üç yıldır doğalgaz tüketiminin düştüğünü görüyoruz” diyen Arslan, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin doğalgaz kullanımında farklılaşma yaşanacağına dikkat çekti. Arslan, elektrik üretimi amaçlı doğalgaz kullanımının yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artması nedeniyle azalırken, doğalgaz kullanımının büyük bölümünün konutlarda ve endüstride olacağını kaydetti. Arslan, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının yetersiz kaldığı noktalarda devreye gireceğini ifade etti.

TÜRKİYE CİDDİ ŞEKİLDE LNG’YE YÖNELDİ

Türkiye’nin düşen fiyatlar nedeniyle dünyadaki genel eğilime uygun bir şekilde bu yıl ciddi şekilde LNG’ye yöneldiğini belirten Arslan, “Fiyatların düşüşünü BOTAŞ ve ETKB şu anda değerlendiriyor. Boru hatlarıyla doğalgaz alımını yüzde 20’lerin altına düşürmüş durumundayız” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler