1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. As Koç Enerji Diyarbakır’da hayvan ve bitki atıklarını elektriğe çevirecek

As Koç Enerji Diyarbakır’da hayvan ve bitki atıklarını elektriğe çevirecek

As Koç Enerji, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kuracağı tesiste günde 873 ton hayvan ve bitik atığını işleyerek elektrik üretecek. 

As Koç Enerji Diyarbakır’da hayvan ve bitki atıklarını elektriğe çevirecek

Enerji Günlüğü - As Koç Enerji, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kuracağı tesiste günde 873 ton hayvan ve bitik atığını işleyerek elektrik üretecek. 

As Koç Enerji Tarım Hayvancılık Gıda İnş. San. Ve Tic. A.Ş.- Diyarbakır Şubesi tarafından Diyarbakır İli, Bağlar İlçesi, Övündüler Mahallesi, Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’de, yaklaşık 35.4 bin m2 yüzölçümlü alan üzerinde “As Koç Diyarbakır Biyogaz Enerji Santrali’nin (4,8 MWe/ 4,948 MWm/ 11,316 MWt)” işletilmesi planlanıyor. 

Yaklaşık 50 milyon lira değerindeki proje kapsamında büyükbaş hayvan (besi ve süt ineği) dışkısı, tavuk dışkısı, mezbaha atıkları (kan, işkembe içi) ve bitkisel atıklar kullanılarak biyogaz tesisi işletilecek. Tesiste işlenecek atığın büyük kısmını bölgeden sağlanacak büyükbaş hayvan dışkısı, tavuk dışkısı ve tarımsal kaynaklı yem bitkisi atıkları oluşturacak. Biyogaz (4,8 MWe) Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik ve ısı üretimi için kullanılacak. 

Kojenerasyon sistemi toplam kurulu gücü 4,8 MWe olacak şekilde dizayn edilmiştir. Tesiste hâlihazırda 4 adet kojen motoru kurulu bulunuyor. 

Tesiste toplam 873 ton atık ve 150 ton geri çevrim suyu her gün tesiste işlenecek ve günde ortalama 24 saat çalışarak elektrik enerjisi üretilecek. Üretilen 42.048.000 kW/yıl elektrik, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak. 

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler