1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. As Koç Enerji, Diyarbakır’daki tesisinde atıkları çeşitlendirecek

As Koç Enerji, Diyarbakır’daki tesisinde atıkları çeşitlendirecek

Diyarbakır’daki biyogaz tesisinde atıklar çeşitlenecek As Koç Enerji, Diyarbakır’da büyükbaş hayvan dışkısı kullanılarak işlettiği biyogaz tesisinde atık çeşitliliğine gidecek. 

As Koç Enerji, Diyarbakır’daki tesisinde atıkları çeşitlendirecek

Enerji Günlüğü - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde işletilmekte olan biyogaz tesisinde büyükbaş hayvan dışkısı dışında tavuk dışkısı, mezbaha atıkları, bitkisel atıklar, meyve ve sebze işleme atıkları, süt ürünleri ve unlu mamuller atıkları da kullanılacak. 

As Koç Enerji Tarım Hayvancılık Gıda İnş. San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Diyarbakır İli, Bağlar İlçesi, Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’de, yaklaşık 35.4 bin m2 yüzölçümlü alan üzerinde işletilmekte olan 4,8 MW kurulu gücündeki As Koç Diyarbakır Biyogaz Enerji Santrali’nde (BES) hammadde zenginleştirilmesi planlanıyor. 

124 milyon lirayı aşan değerdeki proje kapsamında tesise 873 ton/gün atık alınması planlanıyor. Ayrıca mevcut durumda büyükbaş hayvan dışkısı kullanılarak işletilmekte olan tesiste besleme menüsünü zenginleştirmek amacıyla tavuk dışkısı, mezbaha atıkları (kan, işkembe içi), çevrede mevcut tarımsal kaynaklı bitkisel atıklar (hayvansal yem atıkları, sap, saman, silaj ve tarım arazilerinde kalan bitki dokusu atıkları vb.), meyve ve sebze işleme atıkları (hal atıkları ve meyve posası atıkları gibi), süt ürünleri endüstrisi atıkları (iade süt, yoğurt organik ürünler gibi), unlu mamüller atıkları ve damıtma ürünleri gibi atıklar oluşturan alkollü ve alkolsüz içecek endüstrisi atıklarının da kullanılması planlanıyor. Tesiste atıklar dışında 150 ton/gün sıvı fermente ürün sisteme geri beslenecek.

TESİSİN KAPASİTESİ DEĞİŞMEYECEK

Tesisin 4,8 MWe olan elektrik enerjisi üretim kapasitesinde ise herhangi bir artışa gidilmeyecek. Proje kapsamında ayrıca 120 ton/gün kapasiteli Organik, Organomineral Gübre Üretim Tesisi de yer alıyor. Üretilen 42 milyon kWh/yıl elektrik enerjisi, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler