1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Atina krizden TAP ile çıkacak

Atina krizden TAP ile çıkacak

Enerji Günlüğü - Uzun bir süredir ekonomik sıkıntılarla boğuşan Yunanistan, kurtuluşu enerjide görüyor. Yunanistan’dan geçecek olan Trans Adriatik...

Atina krizden TAP ile çıkacak

Enerji Günlüğü - Uzun bir süredir ekonomik sıkıntılarla boğuşan Yunanistan, kurtuluşu enerjide görüyor. Yunanistan’dan geçecek olan Trans Adriatik Boru Hattı’na sıkı sıkıya sarılan Yunan hükümeti, Hazar gazının Avrupa’ya taşınması konusunda önemli aktörlerden biri olmayı hedefliyor.

International Herald Tribune tarafından Yunanistan'da düzenlenen Athens Energy Forum 2013, Güney Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz'in enerji tablosunu değerlendirirken, doğal gazın önemini masaya yatırdı. Dünya Gazetesi'nden Didem Eryar Ünlü toplantıyı yerinde izledi ve aktardı. Gazete'deki habere göre Yunanistan, Hazar denizi ve Azerbaycan'dan gelecek doğal gaz önemli bir fırsat olarak görüyor. Forum’da konuşan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras,  enerjiyi güvenli bir şekilde taşıyan ülkelerin güçlü konumlarda olduğunu hatırlatarak, Yunanistan’ın da enerjinin Avrupa'ya güvenli bir şekilde taşınması için çok önemli bir koridor oluşturduğuna dikkat çekti. Samaras, “Potansiyelimizi gerçekleştirirsek, hem Yunanistan'ın jeopolitik rolü güçlenir, hem de Avrupa'nın enerji güvenliği sağlanmış olur. TAP Avrupa'nın enerji arzında büyük bir denge yaratacak. Bu alanda hem biz hem de Türkiye, uluslararası yasalar doğrultusunda hareket etmek zorunda. Öte yandan tüm işbirliklerini değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

AVRUPA’NIN ENERJİ İHTİYACI İÇİN AKDENİZ BÜYÜK ROL ÜSTLENİYOR 

Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişimi Bakan Yardımcısı Makis Papageorgio’ya göre ise Avrupa'nın tamamına enerji sağlamak için Akdeniz büyük bir rol üstleniyor. Yunanistan’ın bu yönde doğru adımlar attığını söyleyen Papageorgio, “Arnavutluk ve İtalya ile imzalanan TAP  anlaşması verdiğimiz desteğin bir kanıtı. Avrupa için transit ülke olmak istiyoruz. Bu proje hem yatırım hem de istihdam açısından bizim için çok önemli. Bu süreçte özelleştirmeler gündeme gelecek. İsrail ve Kıbrıs'ta bulunan yeni enerji kaynakları bu sürece önemli bir katkı sağlayacak. Onlarla da TAP benzeri anlaşmalar planlıyoruz. Avrupa Komisyonu Nabucco ve TAP projelerine aynı yakınlıkta” dedi.

BÖLGEDEN TAŞINACAK GAZ MİKTARI İKİ KATINA ÇIKACAK 

Forumda konuşan ABD'nin Azerbaycan eski Büyükelçisi Matthew Bryza ise Avrupa’yla Nabucco arasında romantik bir bağ olduğunu söyledi. İsrail ve Kıbrıs'ta bulunan yeni enerji kaynakları ile birlikte, 2020'ye kadar bölgede taşınacak gaz miktarının iki katına çıkabileceğini de sözlerine ekleyen Bryza, “Bu gelişme gaz ticareti merkezlerinin de oluşmasına yol açacak. Yunanistan doğalgaz ticareti konusunda da önemli bir merkez konumuna gelebilir. Bu hem Yunanistan'ın AB'deki konumunu yükseltir hem de doğal gaz fiyatlarını indirir” diye konuştu.

YUNANİSTAN VE KIBRIS ORTAK ENERJİ DOKTRİNİ BELİRLEMELİ 

PASOK Parlamento Grubu Üyesi Yannis Maniatis de, enerji tüketiminin Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluktan etkileneceğini söyleyerek yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Yunanistan ve Kıbrıs'ın ortak bir enerji doktrini belirlemesi gerektiğini vurgulayan Maniatis, “Yan kapımızdaki İsrail'le de ortak hedeflerimiz olması gerekiyor. Yunanistan'ın petrol ve gaz rezerveleri konusunda araştırmaları devam ediyor. Yakında net rakamlar açıklanacak. Elde edilmesi planlanan gelirle ekonomi adına önemli fonlar oluşturulacak. Yunanistan hükümeti bu yönde aynı kararlılık ve şeffaflıkla devam edecek” ifadelerini kullandı.

GÜNEY KIBRIS İÇİN EN İYİ SEÇENEK TÜRKİYE HATTINI KULLANMAK

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Türkiye & Kıbrıs Proje Direktörü Hugh Pope da Akdeniz’de çıkarılacak olan doğalgaz konusunda gerçekçi olunması gerektiğini kaydetti. Pope, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güney Kıbrıs için en hızlı para kazanma yolu zaten hazır olan Türkiye hattını kullanmak olacaktır. Bugün Kıbrıs'ta tek bir arama yapıldı ve doğalgaz bulundu. Ne kadar doğalgaz potansiyelinin olduğu net olarak bilinmiyor. Bilinen miktar Avrupa'nın enerji ihtiyacının sadece yüzde 2'sini karşılayabilir. Kıbrıs, gaz rezervleri açısından 50.sırada. Bu durumu doğru görmek gerekiyor. Zamanlama da çok önemli. Mevcut rezervlerle boru hattı kurmak hiç gerçekçi değil. Kıbrıs ancak 2027 yılında doğalgaz ihraç etmeye başladığında para kazanmaya başlayacak. Bu tarihi beklemenin Kıbrıs'a maliyeti çok yüksek olacak. Kıbrıs bekler ve Türkiye'yi seçmezse, İsrail fikrini değiştirebilir ve Türkiye ile işbirliği yapabilir. Bu da Kıbrıs'ı oyun dışı bırakır ve doğalgaz Avrupa'ya İsrail yoluyla ulaşır. Normalleşme hem Kıbrıs hem de Yunanistan'a yarar. Güney Kıbrıs'ın ekonomik geleceği Türkiye ile normalleşme sürecine girmesine bağlı."

Önceki ve Sonraki Haberler