1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avcı: Politikacılar küresel ısınmadan bahsetmiyor

Avcı: Politikacılar küresel ısınmadan bahsetmiyor

Enerji Günlüğü - ÇEDBİK Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı Mimar Selçuk Avcı, politik arenada hiç kimsenin küresel ısınmayla mücadeleden söz...

Avcı: Politikacılar küresel ısınmadan bahsetmiyor

Enerji Günlüğü - ÇEDBİK Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı Mimar Selçuk Avcı, politik arenada hiç kimsenin küresel ısınmayla mücadeleden söz etmediğini söyledi.

Sürdürülebilir nitelikteki ödüllü mimari projeleriyle tanınan Avcı Architects’in kurucusu ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu eski Başkan Yardımcısı Mimar Selçuk Avcı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Politik arenada hiç kimse küresel ısınmayla mücadeleden söz etmiyor...” dedi.

ÖNEMLİ BİR YOL AYRIMINDAYIZ

2035 senesine kadar global ortalama sıcaklıkların 2 derece artacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Avcı, önemli bir yol ayrımında olduğumuzu ve artık hangi yöne gideceğimize karar vermemiz gerektiğini söyledi.

Mimar Selçuk Avcı Türkiye’deki güncel yapı stoğunun önemli bir kısmını oluşturan gayrimenkul yatırımlarının günümüz şartları ile sınırlı kalmadan, gelecekteki senaryoların da hesaba katılarak ve gelecek nesillerin ihtiyaçları da önemsenerek planlanması gerektiğini ifade etti.

SOLAR SİSTEMLERİN KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI

Solar sistemlerin kullanımının yaygınlaştırılmasının önemini vurgulayan Avcı, “Günümüzde teknoloji çok farklı boyutlara gelmiş durumda. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda ve gelişmekte olan ülkelerin de bazılarında nitelikli solar sistemler tasarlanıyor. Türkiye’de de bu tür sistemlerin kullanımının yaygınlaştırılması ve enerji üretim-tüketim dengesinin kurulması hedeflenmeli. 3 Haziran 2015 tarihinde İngiliz mühendislik ve müşavirlik şirketi Mott MacDonald’ın yayınladığı küresel ısınma raporunda, 20 sene içersinde ısınmadan dolayı kayıpların $1 trilyon dolara ulaşabileceğini ve bununla başa çıkmak için $200 milyar dolarlık bir yatırımın gerektiğini açıklandı. İşte bu yüzden global verileri dikkate alarak, Türkiye’deki uygulamaların da yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

Sürdürülebilirliğin ekolojik boyutununun etkilerinin artık kaçınılmaz olduğunu dile getiren Mimar Selçuk Avcı sürdürülebilirliğin birçok kişi tarafından güncel ve geçici bir moda ya da trend olarak algılanmasının tehlikeli olduğunu belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAC AYAKLARI

Mimar Selçuk Avcı binaların ve yerleşimlerin karbon salınımının %40’ından sorumlu olduğunu, hatta olumsuz etkinin bununla sınırlı olmadığına, aynı zamanda su tüketiminin yaklaşık %12’sinden, atıkların %65’inden ve elektrik tüketiminin de %71’inden de sorumlu olduklarına ve sürdürülebilirliğin etik, ekolojik ve ekonomik değerler çerçevesinde ele alınarak ilerleme kaydedilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler