1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrasya ülkeleri ortak petrol ve gaz pazarı oluşturuyor

Avrasya ülkeleri ortak petrol ve gaz pazarı oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belerus’tan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler gaz, petrol ve petrol ürünleri...

Avrasya ülkeleri ortak petrol ve gaz pazarı oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belerus’tan oluşan Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler gaz, petrol ve petrol ürünleri için ortak pazar oluşturacak. 

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öncülüğünde gerçekleşen toplantıda önemli kararlar alındı. Rusya dönem başkanlığında düzenlenen Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) toplantısında ortak petrol pazarı anlaşması yapıldı. Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin (Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belerus) liderleri gaz, petrol ve petrol ürünleri için ortak pazarlar oluşturmaya yönelik programlarda anlaştı.

DOLAR VE DÖVİZLE DAHA AZ TİCARETİN HAZIRLIĞI YAPILIYOR

Toplantıda konuşan ev sahibi lider Vladimir Putin, "2018 yılının ilk yarısında AEB ülkeleri arasındaki ekonomik büyümenin yüzde 2 arttığını belirterek, 2019 yılında finansal teknolojiler kullanılarak ortak bir finans sisteminin kurulması için çalışma yaptıklarını ve bu çalışmaların daha az dolar ve döviz cinsinden ticaret yapmak için fırsat oluşturacağını kaydetti. 

ÇİN VE İRAN İLE SERBEST TİCARETE ONAY

Putin sözlerinin devamında AEB ülkelerinin Çin ve İran ile serbest ticaret anlaşmasına onay veren kararın alınması hakkında konuşarak, "Bugün Çin ve İran ile serbest ticaret anlaşmasının onaylanması yönünde karar veriyoruz. Singapur, İsrail, Sırbistan ve gelecekte Hindistan ve Mısır ile olan tercihli ticaret anlaşmalarıyla ilgili müzakerelerin karara alınması üzerine görüşmelerimizi tamamlıyoruz. Yeni yıldan itibaren AEB liderliğini Ermenistan devralacak. Yeni dönemde de ülkelerimizin refah ve ekonomik düzeyinin arttırılması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler