1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa doğalgazında Ukrayna’nın payı düştü

Avrupa doğalgazında Ukrayna’nın payı düştü

Enerji Günlüğü - 2013 yılında Avrupa’da tüketilen doğalgazın % 16’sı Ukrayna üzerinden tedarik edildi.Uluslararası Enerji Ajansı EIA, Gazprom ve...

Avrupa doğalgazında Ukrayna’nın payı düştü

Enerji Günlüğü - 2013 yılında Avrupa’da tüketilen doğalgazın % 16’sı Ukrayna üzerinden tedarik edildi.

Uluslararası Enerji Ajansı EIA, Gazprom ve Eastern Bloc Enerji tarafından açıklanan verilere dayanarak Avrupa’da tüketilen doğalgazın % 16’sının Ukrayna boru hattı ağı ile ulaştığını tahmin ediyor. Gerçekleşen bu düşük orana beklenenden yumuşak geçen 2013 kışının neden olduğu belirtiliyor.

DOĞALGAZ TÜKETİMİ

28 AB üyesi ülke ve ayrıca Türkiye, Norveç, İsveç ve AB üyesi olmayan Balkan ülkeleri 2013 yılında 18,7 trilyon metreküp doğalgaz tüketti.

Tüketilen bu doğalgazın %30’u Rusya’dan ve önemli bir bölümü de Ukrayna üzerinden alındı.

İKİ ANA BORU HATTI

Rus doğalgazı Avrupa’ya iki ana boru hattından,Bratstvo ve Soyuz Boru Hatlarından taşınıyor. Bratstvo Boru Hattı, Rusya’nın Avrupa’ya gaz aktardığı en büyük boru hattı. Diğer üçüncü doğalgaz boru hattı olan Trans Balkan boru hattı da Rus doğalgazını Ukrayna üzerinden Türkiye ve Balkan ülkelerine taşıyor.

ILIK GEÇEN KIŞ DOĞALGAZ TALEBİNİ AZALTTI

Geçmişte Avrupa’ya gönderilen Rus doğalgazının neredeyse %80’i Ukrayna üzerinden gerçekleştirilirken, 2011 yılında Almanya ile doğrudan bağlanan Kuzey Akım Boru Hattının devreye girmesiyle bu oran % 50-60’lara düştü.

Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gönderilen Rus gazı normal koşullarda kış aylarında günde 12 milyar metreküp olarak gerçekleşirken, yazın günde 6 milyar metreküpe kadar düşebiliyor. 2013 kışının ise oldukça yumuşak geçmesi bu oranı oldukça düşürdü.Aynı zamanda Avrupa’nın doğalgaz depolarında da yüksek düzeyde doğalgaz birikti. 2013 yılı Mart ayında Avrupa doğalgaz stok düzeyi %46 iken ABD’de bu oran %23 idi.

Önceki ve Sonraki Haberler