1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupa enerjide kendi kendine yeterli hale gelmeli

Avrupa enerjide kendi kendine yeterli hale gelmeli

İspanya’da düzenlenen, Avrupa'nın önde gelen madencilik etkinliklerinden MMH - Mining anda Minerales Hall'de Avrupa’nın enerjide kendi endine yeterli olması gerektiği mesajı öne çıktı.

Avrupa enerjide kendi kendine yeterli hale gelmeli

Enerji Günlüğü - Avrupa’nın en önemli madencilik etkinliklerinden olan MMH 2022 (Mining and Minerals Hall 2022) bu hafta başında İspanya'nın Sevilla kentinde başladı. 

Avrupa’nın derin bir enerji krizine girdiği ve ekonomide ciddi durgunluk riskleriyle karşı karşıya olduğu bu günlerde düzenlenen Uluslararası Madencilik Kongre ve Fuarı’nın açılışında söz alan konuşmacılar, Avrupa’nın bugün her zamankinden daha fazla kendi kendine yeterli olması gerektiğine vurgu yaptılar. 

mmh2022-sevilla-ispanya-jpg.jpegAçılışta konuşan İspanya'nın enerjiden sorumlu Devlet Bakanı Sara Aagesen “Pandemi, Avrupa’nın temel hammaddeleri garanti altına alma ihtiyacını bir kez daha bizlere gösterdi ve Rusya-Ukrayna savaşı ise yalnızca ekolojik geçişi hızlandırmanın yeterli olmayacağını ama aynı zamanda bunun stratejik özerklikle yapılması meselesini de acil hale getirdi" dedi. 

Rusya ile yaşanan doğalgaz tedarik sorununun da etkisiyle kongrede en fazla işaret edilen husus, Avrupa için hammadde tedarikinde üçüncü ülkelere bağımlı olmanın ortaya çıkardığı sorunlar oldu. Kıtanın, özellikle bakır, altın, gümüş, paladyum, kalay ve lityum gibi temel minerallere olan talebi karşılayabilmek için yatırımları hızlandırmasının ve bunun için sağlam bir kamu-özel ortaklığının geliştirilmesi gereğine işaret edildi. 

Diğer taraftan yeşil dönüşüm için temel minerallere giderek daha fazla ihtiyaç olduğu vurgulandı, ancak Avrupa’nın yeterli kaynaklara sahip olmadığı ve bunları elde etmek için ABD ve Çin'e kıyasla çok daha dezavantajlı durumda olduğunun da altı çizildi .

Oldukça yüksek bir uluslararası katılımın olduğu ve kongrenin yanı sıra 200’den fazla madencilik ve enerji firmasının yer aldığı bir fuarın da düzenlendiği etkinlikte, ana temalar ise teknoloji ve sürdürülebilir kalkınma olarak ortaya çıktı. 

Nejat TAMZOK - Enerji Günlüğü / SEVILLA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler