1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa gaz santralleri zorda

Avrupa gaz santralleri zorda

Avrupa'daki gaz yakıtlı elektrik santrallerinin beşte birinden fazlası zarar ettiği ve planlanan yeni kapasitenin üçte ikiden fazlasının ilk yatırım maliyetini geri alamayacağı kaydedildi.

Avrupa gaz santralleri zorda

Enerji Günlüğü - Avrupa'daki gaz yakıtlı elektrik santrallerinin beşte birinden fazlası zarar ettiği ve planlanan yeni kapasitenin üçte ikiden fazlasının ilk yatırım maliyetini geri alamayacağı kaydedildi.

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa'daki gaz yakıtlı elektrik santrallerinin beşte birinden fazlası zarar ediyor ve planlanan yeni kapasitenin çoğu asla ilk yatırım maliyetini geri almayacak. Raporda, işletme ve karbon maliyetleri göz önüne alındığında, İngiltere ve Avrupa Birliği'ndeki (AB) toplam gaz yakıtlı kapasitenin 43 GW'ının (veya %22’si) zararda çalıştığı belirtildi. 

ALMANYA’DA SANTRALLERİN ÇOĞUNDA ZARAR RİSKİ VAR

Almanya'da, ülkenin 23,7 GW'lık gaz filosunun %88'i kârsız çalışıyor. Bu sene ve 2022 yılında da bu santraller -22 dolar/MWh düzeyinde zarar edebilme riski taşıyor. 

YENİ KURULACAK GAZ SANTRALLERİNİN ÜÇTE İKİDEN FAZLASI MALİYETİNİ ÇIKARAMAYACAK

Birçok hükümetin emisyonları 2050 yılına kadar net sıfıra indirme sözü vermesiyle birlikte, çoğu gaz santralinin kullanım ömürleri sona ermeden kapatılması gerekecek. Avrupa'da, planlanan veya yapım aşamasında olan doğal gaz santrallerinin üçte ikiden fazlası (veya 23,7 GW kurulu güçteki bölümü) ilk yatırım maliyetini geri döndüremeyecek. 

10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PROJESİ RAFA KALKABİLİR

Gaz santralleri 2050 yılına kadar net sıfır hedefine uygun olarak aşamalı olarak durdurulursa, İtalya'da 5 milyar dolar ve 11,4 GW toplam kapasiteye sahip 20 yeni ünite için planların olduğu İngiltere'de 3,5 milyar dolar dahil olmak üzere şu anda kârlı olan birimlere yaklaşık 10,1 milyar dolar büyüklüğünde yatırım projesi rafa kalkabilir. 

AVRUPA’DA GAZIN ÖMRÜ KISA

Gaz, kömür santrallerinin kapanması ve yenilenebilir kaynakların genişlemesiyle birlikte %34'lük bir paya sahip olan Avrupa'daki en büyük enerji sektörü emisyon kaynağı konumunda. Gaz, kömürün emisyonunun yaklaşık yarısını yayar. Rapora göre, yenilenebilir enerji kapasitesi genişledikçe, karbon fiyatları yüksek kalmaya devam ettikçe ve hükümetler iklim taahhütlerini hızlandırdıkça gaz santralleri de kısa ömürlü bir rol oynayacak. Raporda, 2023 yılına kadar, Avrupa gaz santrali kapasitesinin yaklaşık yarısının işletilmesi, yeni karasal rüzgar veya depolamalı güneş enerjisi kapasitesinden daha pahalı olacak ve bu 2030 yılına kadar %85'in üzerine çıkacak. Rapor, Avrupa'da 189 GW veya toplam kapasitenin %85'ini temsil eden 835 işletme gaz santralinin mali durumunu analiz ediyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler