1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa Komisyonu araç emisyonlarına katı sınırlamalar istedi

Avrupa Komisyonu araç emisyonlarına katı sınırlamalar istedi

Avrupa Komisyonu, araç emisyon standartlarını sıkılaştırmaya yönelik yeni önerileri açıkladı. Öneriler, frenler ve lastiklerden kaynaklanan kirlilik için de yeni standartlar içeriyor.

Avrupa Komisyonu araç emisyonlarına katı sınırlamalar istedi

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu, emisyonları azaltmak amacıyla AB'de satılan tüm araç çeşitlerinde kirlilik standartlarına egzoz borularından, frenlerden ve lastiklerden kaynaklanan emisyonların da dahil edilmesini önerdi. 

Avrupa Birliği, 27 ulustan oluşan bloğun 2050 yılına kadar karbonsuz bir ekonomi inşa etme çabasının bir parçası olarak 2035'ten itibaren yeni benzinli ve dizel araçların satışını yasakladı. Bunun yeterli olmayacağını düşünen Avrupa Komisyonu, araçların yol açtığı emisyonlara daha katı sınırlamalar getirmeyi öngören bir teklif sundu. Avrupa Birliği'nin yürütme kolu, AB’nin 2035'te satışlarını yasaklamasından sonra da Avrupa yollarında kalması beklenen yeni içten yanmalı motorlu araçlar için kirlilik standartları önerdi.

Komisyon Euro 7 Standartları adlı önerisinde, tüm araçlarda frenlerden ve lastiklerden kaynaklanan emisyonların da dahil olması gerektiğini belirtti. Örneğin, dizel otomobiller için nitrojen dioksit limitleri, benzinli otomobiller için mevcut standart olan kilometrede 60 miligrama düşürülecek.

ACEA’DAN TEPKİ

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), bunun “çok sınırlı çevresel faydalar getireceğini, araç maliyetlerini çok fazla yükselteceğini ve sıfır emisyonlu ulaşıma geçişi yavaşlatma riski taşıdığını” söyledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler