1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Avrupa’da yeni benzinli otomobil satış yasağı resmileşti

Avrupa’da yeni benzinli otomobil satış yasağı resmileşti

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

Avrupa’da yeni benzinli otomobil satış yasağı resmileşti

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu (AP), 2035’ten itibaren yeni benzinli ve dizel binek ile hafif ticari araçların satış yasağını onayladı. 

Strazburg'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda otomobillere ve hafif ticari taşıtlara yeni karbon emisyon standartları getirecek düzenleme oylandı. AP Genel Kurulu, 2035 yılından itibaren yeni benzinli ve dizel binek ile hafif ticari araçların satışının yasaklanması kararını onayladı. AB'nin iklim hedefiyle uyumlu olarak yeni otomobillere yönelik katı karbon emisyon standartları getiren yasa, 340 "evet", 279 "hayır" ve 21 "çekimser" oyla kabul edildi. 

Buna göre, AB üyesi ülkelerde 2035'ten itibaren satılacak yeni bütün otomobil ve hafif ticari araçların sıfır emisyonlu olması gerekecek. Ayrıca otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını yüzde 100 azaltacak. Böylece, AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

AĞIR VASITALARA YÖNELİK DÜZENLEME TEKLİFİ

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), kamyon ve otobüs gibi ağır vasıtaların karbon emisyonlarının 2040'a kadar yüzde 90 düşürülmesini teklif etti. göre, 2040'den itibaren satılacak yeni kamyon ve otobüs gibi çeşitli ağır vasıtaların emisyonunun yüzde 90 düşük olması gerekecek.

Ağır vasıtaların emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 45, 2035'e kadar ise yüzde 65 düşürülecek. Avrupa ülkelerinde şehir içlerinde faaliyet gösteren otobüsler de 2030'dan itibaren sıfır emisyonlu olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler