1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa Mahkemesi’nden Kuzey Akım 2 için kritik karar

Avrupa Mahkemesi’nden Kuzey Akım 2 için kritik karar

Nord Stream 2 AG şirketinin, doğalgaz tedarikçilerinin boru hattının doğrudan sahibi olamayacakları yönündeki AB Direktifi'ne karşı açtığı dava reddedildi.

Avrupa Mahkemesi’nden Kuzey Akım 2 için kritik karar

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, Nord Stream 2 AG şirketinin AB’nin doğalgaz tedarikçilerinin boru hattının doğrudan sahibi olamayacakları yönündeki direktifine karşı açtığı davayı reddetti.

Avrupa'nın ikinci en yüksek mahkemesi olan Lüksemburg merkezli Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, 20 Nisan 2020 Çarşamba günü, Rus doğalgazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının inşaasından sorumlu Nord Stream AG ve Nord Stream 2 AG şirketlerinin Avrupa Birliği gaz kurallarına karşı mücadelesini reddetti. Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom’un sahip olduğu İsviçre merkezli Nord Stream 2 şirketi, ayrı şirketlerin boru hatları inşa etmesini, işletmesini ve sahip olmasını gerektiren AB kurallarının projeyi finanse etmenin temelini zayıflatacağı iddiasında bulunuyor.

Avrupa Birliği Genel Mahkemesi aldığı kararda, 2019/692 sayılı Direktif değişikliğinin boru hattını doğrudan etkilemediğini ve ilgili AB hukukunun üye devletlerle uygulanmasının sorumluluğunu doğrudan etkilemediğini belirtti. Değişiklik en son 24 Şubat 2020 tarihinde tüm üyeler tarafından kabul edildi.

NORD STREAM 2 AG TEMYİZE GİDECEK

Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesinin planlaması, inşası ve işletilmesinden sorumlu olan Nord Stream 2, Mahkemenin Gaz Direktifi değişikliğinin özellikle kendileri için yasadışı bir ayrımcılık teşkil ettiği konusundaki iddialarını reddetmediğini ve iddialarının arkasında olduklarını belirtti. Şirket Mahkemenin aldığı bu kararı 2 ay içinde temyiz edecek. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler