1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa Norveç gazına yöneldi

Avrupa Norveç gazına yöneldi

Norveç, bu yıl Avrupa pazarına 10,2 milyar metreküpe yakın ilave doğal gaz tedarik edecek.

Avrupa Norveç gazına yöneldi

Enerji Günlüğü - Norveç, ilave doğal gaz tedariği sağlamak için Avrupa Birliği (AB) ile işbirliğini hızlandıracak. 

Norveç Petrol Bakanlığı, ilave doğal gaz tedariği sağlamak için Avrupa Birliği (AB) ile işbirliğini hızlandıracaklarını açıkladı. Batı Avrupa'nın en büyük doğal gaz üreticisi Norveç ve Avrupa Birliği (AB), neredeyse yarısı Rusya'nın gaz arzı kesintileriyle boğuşan AB'nin 27 ülkesine daha fazla gaz getirmek için işbirliği yapma konusunda anlaştılar.

Yapılan açıklamada, Norveç’in 2022'de Avrupa'ya doğal gaz satışlarının artması için güçlü bir potansiyele sahip olduğu belirtilerek, 10,2 milyar metreküpe (100 TWh) yakın ekstra doğal gaz sağlanacağı kaydedildi. Bu 100 TWh ilave ek üretimin tamamının AB'ye gitmesi bekleniyor.

Bununla birlikte bazı enerji uzmanları Norveç'in böylesi bir ilave gaz ihracatı kapasitesinin bulunmadığını belirterek, yapılan açıklamaya ihtiyatlı yaklaşıyorlar.

NORVEÇ GAZ SATIŞLARI BU YIL %8 ARTACAK

Rusya’ya doğal gaz bağımlılığını azaltmaya çalışan ve son dönemde de Rusya’nın tedariği kısmen kestiği Avrupa'daki kıtlığa yanıt olarak Norveç gaz üretimini artırdı. Norveç daha önce gaz satışlarının bu yıl bir önceki yıla göre %8 artarak 122 milyar metreküpe çıkmasını beklediğini açıklamıştı. 

AB, gazının yaklaşık beşte birini Norveç'ten ithal ediyor. Buna karşılık, Moskova’nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden önce Rusya'dan gaz ithali ise %40. AB, iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için 2030 yılına kadar toplam gaz talebinin %30 düşmesini bekliyor ve üye ülkeleri Rus gazının yerine çoğunlukla yenilenebilir enerji ve enerji tasarruflarını kullanmaya çağırıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler