1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa’da yeşil hidrojen boru hatları kurulacak

Avrupa’da yeşil hidrojen boru hatları kurulacak

İspanya ve Fransa deniz altı boru hattı yoluyla doğal gaz taşıma planlarından vazgeçtiklerini boru hattından sadece hidrojen taşıyacaklarını açıkladı.

Avrupa’da yeşil hidrojen boru hatları kurulacak

Enerji Günlüğü - İspanya, Fransa ve Portekiz, yeşil hidrojeni Portekiz'den İspanya'nın Zaragoza şehrine ve Barselona limanından Marsilya'ya taşıyacak boru hatları inşa edecekler.

Yeşil hidrojen kullanımı, çelik ve çimento üretimi gibi elektriklendirmesi zor olan karbonsuzlaştırma sektörleri için kritik önemde. Fransa, İspanya ve Portekiz atacakları adımla yeşil hidrojen konusunda Avrupa’da önemli bir rol üstlenmeye hazırlanıyorlar. Bu üç ülke yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikle üretilen yeşil hidrojeni Portekiz'den İspanya'nın Zaragoza şehrine ve Barselona limanından Marsilya'ya taşıyacak boru hatları inşa edecekler. Projenin 2,5 milyar euro değerinde olduğu öngörülüyor.

Boru hatlarının 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi ve AB içinde tüketilen tüm hidrojenin %10'unu taşıması bekleniyor. Barselona-Marsilya boru hattı başlangıçta doğal gaz da taşıyacaktı, ancak İspanya, AB finansmanı sağlamak için bundan vazgeçti. 

AB FONU YOLDA

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Portekiz, İspanya ve Fransa'dan geçen yeşil hidrojen koridorundaki gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını açıkladı.  Proje için AB finansmanının kapısını açan Leyen, Hidrojenin Avrupa'nın tarihini değiştireceğini belirterek, AB'nin on yılın sonuna kadar 10 milyon ton yeşil hidrojen üretmeyi ve 10 milyon ton daha ithal etmeyi hedeflediğini söyledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler