1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupalı PV`cilerin damping savaşı kızıştı

Avrupalı PV`cilerin damping savaşı kızıştı

Enerji Günlüğü - 10'dan fazla Avrupalı fotovoltaik modül üreticisi, Çin mallarına karşı uygulanan anti damping vergilerinin devamını sağlayacak bir...

Avrupalı PV`cilerin damping savaşı kızıştı

Enerji Günlüğü - 10'dan fazla Avrupalı fotovoltaik modül üreticisi, Çin mallarına karşı uygulanan anti damping vergilerinin devamını sağlayacak bir karar alınması talebiyle, AB Komisyonu'na başvurdu.

Avrupa'da Çin'den fotovoltaik modül ithalatına yönelik anti damping uygulamasının devam etmesi ya da kaldırılması tartışmaları sertleşti. Anti dampingin devamı için sektörden AB Komisyonu'na başvurular geldi. Bir düzineden fazla Avrupalı fotovoltaik üreticisi, başvuru süresi dolmadan Çin'den gelen ürünlerin dampingli olduğunu gösteren raporlar eşliğinde Avrupa Birliği Komisyonu'na başvurularını yaptı.

SORUŞTURMA AÇILIRSA UYGULAMA SÜRECEK

Anti damping soruşturması başlatılabilmesi için başvuruların sektörden gelmesi ve panel ve hücre üreticilerinin en az yüzde 25’inin bu talepleri desteklemesi gerekiyor. Ayrıca AB Komisyonu ön soruşturmada AB ülkelerindeki üreticilerin rekabetten ne ölçüde zarar gördüğünü araştıracak. Başvuruları kabul eden Komisyon dampingli fiyat iddialarını hemen araştırmaya başlarsa, mevcut anti damping uygulamaları araştırma süresi boyunca yürürlükte kalmaya devam edecek.

Çinli üretcileri ile Anti Damping sözleşmesi 6 Aralık'ta bitecek. Burada Çinli üreticilerin Avrupa Birliği'ne sokabilecekleri ithal panel hacmive ihtalat fiyatları belirlenmiş durumda. Avrupa Birliği, sözleşmeye aykırı işlem yaptıkları gerekçesiyle bazı Çinli üreticileri, Haziran ayından bu yana sözleşme kapsamı dışına atmmıştı. Bu işlem nedeniyle ürünlerine ilave vergiler koyulan firmalar ise Canadian Solar, ET Solar, Renesola ve Znshine olarak sıralanıyordu. Son zamanlarda sözleşmeye aykırı davrandıkları iddiaları nedeniyle Chint Solar ve Sunny Energy'ye karşı da benzeri soruşturmalar yürütülüyor.

Haftalardır Anti Damping uygulamasına EVET ve HAYIR diyen gruplar kendilerini lobi çalışmalarıyla öne çıkmaya çalışıyor. Bir kesim Anti Damping ve Anti Teşvik uygulamasının devam etmesini isterksen, karşı bir grup da tarife dışı engellerin, vergilerin kaldırılmasını talep ediyor.

Buradaki esas tartışma noktalarından biri de, anti-damping (ithalata ilave vergi) uygulamalarının Almanya ve Avrupa güneş enerjisi sektörünün zayıflamasının nedeni olup olmadığı. EU Prosun’a göre Almanya ve Avrupa'daki zayıflamanın anti dampingle ilgisi yok. Bu konuda ABD örneğini gösteren Prosun, anti damping ile güneş enerjisi pazarının hızla büyüdüğü tezini savunuyor.

Bu yıl ABD'de de Avrupa Birliği ülkelerinin toplamından daha fazla bir kurulu güç hayata geçirildi. Almanya'daki pazarın zayıflaması ise hükümetin yatırımları yıllık 400 MW ihale sınırlamasına bağlanıyor. Almanya'da açılan ihalelere, belirlenen hacimden çok daha yüksek başvuru geldiği halde kapasitenin yükseltilmediğine işaret ediliyor. Euro Prosan, Çin'den dampingli fiyatlarla gelecek panellerle de bu 400 MW'lik sınırın yükseltilemeyeceğine vurgu yapıyor.

Karşı cepheyi oluşturan Solar Alliance for Europe (SAFE) ise anti-damping uygulamalarının bitmesini istiyor. Bu grubun işlediği tez de şu: Anti-dampingten dolayı son kullanıcıya ve yatırımcıya düşük fiyatlar verilemiyor. Bu nedenle de talep azalıyor. SAFE'i oluşturan oyuncular ayrıca, anti-damping olmazsa gelecek beş yılda maliyetlerin yarıya düşebileceğini, bu sayede kurulu gücün iki kat artabileceğini savunuyor.

Bir SAFE yetkilisi şöyle diyor:

"Avrupa 2013 yılından itibaren solar modüller için ithalat fiyatı belirlemiş olup üretim maliyetlerindeki yüzde 20'ye yakın düşüş son kullanıcıya yansıtılmamış, aynı zamanda teşviklerin düşmesinden dolayı güneş enerjisi yatırımları çekiciliğini kaybetmiştir. Bu durumda Avrupa’nın ofsayta düşme tehlikesi çok yüksek."

Avrupa Solar kamuoyundaki bir başka tartışma konusu da Çinli üreticilere anti damping uygulanıp uygulanmadığı... EU Prosun açıklamasında Avrupa Birliği Komisyonu pekçok kez araştırmalar yaptı ve reel üretim maliyeti rakamları açısından ABD, AB, Hindistan ve Çin arasındaki farkları ortaya koydu. Buna karşın SAFE İttifakı, AB Komisyonu'nun sadece Hindistan'daki fiyatlarla karşılaştırma yaptığını, bu ülkedeki yüksek enflasyondan dolayı Hindistan pazarının karşılaştırmaya uygun olmadığını savunuyor. Avrupa Birliği, 2013 yılında ithal fiyatı olarak o yıllardaki Çinli üretici Yingli ve Trina Solar’ın fiyatlarını baz almıştı.

EU Prosun, anti dampingin sadece Avrupa Birliği'nde değil başka ülkelerde de tespit edildiğine işaret ederken, bir yetkili "Çin fotovoltaik üreticilerine karşı anti-damping araştırması yapan bütün ülkelerde (ABD, Kanada, Hindistan, Avustralya, AB) masif fiyat dampingi bulunmuştur. Araştırmada Çin'deki üretim maliyetlerinde yüzde 30 ile yüzde 100 arasında damping oranları tespit edilmiştir" ifadesini kullanıyor.

EU Prosun'a göre Avrupa Fotovoltaik sektörü yıllık 6 GW üretim kapasitesine sahip. Yaşanan iflaslar ve şirket kapanmalarının ardından son yıllarda sektörde yeniden bir büyüme kaydedildi. EU Prosun, bazı Çinli üreticilerin son aylarda hileler de kullanarak Avrupa Birliği ülkelerine mal soktuğunu duyururken, bu girişimlerin kendi tuzaklarına yakalanmasının da söz konusu olayların en iyi kanıtı olduğunu savundu.

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler