1. YAZARLAR

  2. Toğrul İSMAYIL

  3. Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye enerji köprüsü
Toğrul İSMAYIL

Toğrul İSMAYIL

Yazarın Tüm Yazıları >

Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye enerji köprüsü

Çoğu zaman enerjiden konuştuğumuzda elektrik enerjisi projelerini unutuyor ya da bir o kadar da önemsemiyoruz. Aslında ise Azerbaycan Türkiye ile birlikte komşu ülkelerle gerçekleştirmiş olduğu elektrik iletim hattı bağlantılarıyla da "koridor" konseptine uyumlu projeler gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmektedir. 

İki ülke arasındaki enerji ihracı üzere en temel projelerden biri de "Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye enerji köprüsü" projesidir. Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan arasında elektrik şebekelerinin entegrasyonunu öngören bu "Enerji Köprüsü" (Power Bridge) projesinin imza töreni 8 Nisan 2009 yılında Tiflis`te gerçekleşti.

Proje çerçevesinde Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye birlikte yüksek gerilimli ağlarının bölgesel modelini şekillendirecekler. Bununla beraber, oluşturulacak Çalışma Grubu her bir ülkede grupların mevcut durumunu analiz ederek modelin gerçekleştirilmesi perspektifleri açısından gerekli yatırımı netleştirecekler. Bu proje aynı zamanda ABD`nin Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından desteklenmektedir.

Mevcut proje elektrik enerjisinin Azerbaycan`dan Gürcistan`a nakline imkan verecek. Bu proje çerçevesinde Azerbaycan’ın Mingeçevir şehrinden Gürcistan sınırına kadar 500 kV elektrik nakil hattı yapılmakta.

Öte yandan projeye göre Azerbaycan`dan Türkiye`ye 1200 megavat enerji ihraç edilecek. Türkiye`den ise Avrupa`ya her yıl 2000 megavat enerji nakil edilecek. Azerbaycan`dan Türkiye`ye elektrik enerjisinin götürülmesi Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye`nin enerji sistemlerinin birleştirilmesi yoluyla gerçekleşecektir.

Üstelik, proje çerçevesinde enerjinin Bulgaristan`a nakli için bu ülke ile görüşmeler yapılmaktadır. Bu projenin hayata geçirilmesi sonucunda Azerbaycan`dan Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa`ya 600-700 MW elektrik enerjisi transferi sağlanacaktır.

Aslında bu üç ülkenin böyle ortak enerji şebekesi yaratması çok olumlu bir durumdur. Rusya`dan öte duran Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye ile daha da yaklaşıyor, ekonomik birlikteliğin daha da güçlenmesine olanak sağlıyor. Bu, Gürcistan için ne kadar önemli ise, iki kardeş Türk cumhuriyeti için de bir o kadar önemlidir. Azerbaycan ve Türkiye Gürcistan`ı aralarına alarak daha da yaklaşmaktalar.

Azerbaycan ve Türkiye arasında elektrik ağlarının birleştirilmesini öngören "Enerji Köprüsü" projesinin imzalanması ileriye doğru daha bir önemli stratejik adım olarak değerlendirilmektedir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar