1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bağdat yönetimi yeni bir petrol şirketi kuruyor

Bağdat yönetimi yeni bir petrol şirketi kuruyor

Bağdat yönetimi, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile çalışan petrol şirketleri ile yeni hizmet sözleşmeleri imzalamak üzere yeni bir şirket kuracak.

Bağdat yönetimi yeni bir petrol şirketi kuruyor

Enerji Günlüğü - Irak'ta federal hükümet, Kuzey Irak'ta yeni bir petrol şirketi kurmayı hedefliyor.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gaz ve petrol yasasının Merkezi Yönetim Anayasası’na aykırı olduğu" yönündeki kararının ardından Irak'ta federal hükümet, Kuzey Irak'ta yeni bir petrol şirketi kurmaya hazırlanıyor. Irak Petrol Bakanı İhsan Ismail, Bağdat hükümetinin Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin kontrolündeki bölgede yeni bir petrol şirketi kurmayı amaçladığını bildirdi.   

Bakan İsmail daha önce yaptığı açıklamada, Irak Federal Mahkemesi'nin Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin petrol ve gaz sektörünü kontrol etmeye yönelik çıkardığı yasaların Irak Anayasası'na aykırı olduğu yönündeki kararını uygulamaya geçireceklerini açıklamıştı. 

ŞİRKETLER SOMO İLE YENİ SÖZLEŞME İMZALAYACAK 

Yeni kurulacak şirket, hali hazırda Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile çalışan petrol şirketleri ile yeni hizmet sözleşmeleri yapacak.

Irak, Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile çalışan ulusal petrol şirketlerine mektup göndererek devlet petrol pazarlama şirketi SOMO ile yeni sözleşme imzalamalarını talep etti.   

IKBY’nin 5 trilyon 700 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğu ve bunun da dünyadaki toplam doğal gaz rezervlerinin yüzde 3'üne denk geldiği kaydediliyor. 

BAĞDAT PETROL GELİRİNİ İSTİYOR

Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nden 15 Şubat'ta çıkan kararda, IKBY'nin petrol ve gaz yasası tanınmamış ve IKBY hükümetine petrol ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanı'na bilgi verme zorunluluğu getirilmişti. Petrol gelirlerinin ise merkezi yönetim Petrol Bakanlığı'na teslim edilmesi istenmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler