1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bağlantı başvurularında istenen evrak sayısı azaltıldı

Bağlantı başvurularında istenen evrak sayısı azaltıldı

Bağlantı başvurularında istenen belgelerin sayısı, başvuru süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla sadeleştirilerek, azaltıldı.

Bağlantı başvurularında istenen evrak sayısı azaltıldı

Enerji Günlüğü - Bağlantı başvurularında istenen belgelerin sayısı, başvuru süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla sadeleştirilerek, azaltıldı. Tarımsal faaliyet amaçlı bağlantı tesisinde çoklu kullanıcılarla ilgili de yeni düzenleme getirildi. 

Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe kondu. 

Yönetmeliğe göre iletim sistemine bağlanması uygun görülen üretim tesislerine ilişkin olarak başvuru sahipleri, üretim lisansına başvurmadan evvel önlisans süresi içerisinde bağlantı anlaşması için TEİAŞ’a başvurmak zorunda olacaklar. Daha önce sistem kullanım anlaşması da bu zorunluluk kapsamında yer alıyordu. 

Bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları taraflarca imzalandıkları tarih itibarıyla yürürlüğe girecek. Ancak, iletim bedelleri ile EPDK tarafından onaylı tip anlaşmalarda öngörülen diğer bedeller ilk kez, tüketim yönlü iletim sistemi kullanımı için iletim sisteminin ilk defa kullanıldığı tarih esas alınarak, üretim yönlü iletim sistemi kullanımı için ise her bir ünitenin geçici kabulü esas alınarak uygulanacak.

İletim sistemine bağlantısı uygun görülen tesisler için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ile bağlantı anlaşması imzalayan kullanıcıların, sistem kullanım anlaşmasının imzalanması için iletim sistemine öngörülen fiziki bağlantı tarihinden en geç bir ay öncesinde TEİAŞ’a başvurmaları gerekecek. 

İletim sistemine bağlantı noktasından alınan veya verilen elektrik enerjisi kapasitesinin azami değeri, sistem kullanım anlaşmasında belirtilen anlaşma gücünü aşamayacak. Daha önce nu konuda, bağlantı anlaşmasında belirtilen anlaşma gücü de dikkate alınıyordu. 

ANLAŞMA GÜCÜ TADİLATI

Dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’ler aynı fiyatlandırma yılı içinde en fazla üç defa anlaşma güçlerinin artırılmasını talep edebilecekler. TEİAŞ, bu fıkra kapsamındaki güç artışı taleplerine ilişkin görüşünü, başvuru tarihinden itibaren 45 gün içinde kullanıcıya bildirecek. Bu sürenin sonuna kadar görüş bildirilmemesi durumunda güç artışı talebi kabul edilmiş sayılacak. Aynı tesis için yapılan veriş ve çekiş yönündeki güç artışı talepleri ayrı ayrı değerlendirilecek. Önceki düzenlemede bu hükme tüketiciler de dahil edilmişti. Yeni Yönetmelik tüketicilerin anlaşma gücü tadilatıyla ilgili hükümlerini; dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’lere ilişkin hükümlerden ayırdı. 

Buna göre dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’ler üç yılda bir defa anlaşma güçlerinin düşürülmesini talep edebilecekler. TEİAŞ, güç düşümü taleplerine ilişkin görüşünü, başvuru tarihinden itibaren 45 gün içinde kullanıcıya bildirir. Bu sürenin sonuna kadar görüş bildirilmemesi durumunda güç düşümü talebi kabul edilmiş sayılacak. Aynı tesis için yapılan veriş ve çekiş yönündeki güç düşümü talepleri ayrı ayrı değerlendirilecek. Dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’ler, iletim sistemi sistem kullanım ve sistem işletim tarifelerinin uygulandığı bölge bazında ve toplam anlaşma gücünün altına inilmediği sürece aynı fiyatlandırma yılı içerisinde aynı transformatör merkezleri için bir defa olmak üzere her bir transformatör merkezi kombinasyonu için güç aktarımı talebinde bulunabilecekler.

Üretim lisansı sahiplerinin veriş yönündeki anlaşma güçleri lisanslarına derç edilmiş olan kurulu güç değeri ile aynı olacak. Üretim lisansı sahipleri çekiş yönündeki anlaşma güçlerinin artırılmasını aynı fiyatlandırma yılı içerisinde en fazla üç defa, çekiş yönündeki anlaşma güçlerinin düşürülmesini ise üç yılda bir defa talep edebilecekler. TEİAŞ, güç değişikliği taleplerine ilişkin görüşünü, başvuru tarihinden itibaren 45 gün içinde kullanıcıya bildirir. Bu sürenin sonuna kadar görüş bildirilmemesi durumunda güç değişikliği talebi kabul edilmiş sayılacak.

Anlaşma gücünü düşürmek isteyen dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’lerle ilgili olarak tesis edilen transformatör merkezleri veya mevcut transformatör merkezinde kapasite artış talebi üzerine tesis edilen transformatörlerin geçici kabulünü takiben 2 ay içerisinde TEİAŞ yeni transformatör merkezi veya kapasite artış talebine esas güç üzerinden sistem kullanım anlaşması hazırlayacak. Bu anlaşma imzalanmak üzere talep sahibi elektrik dağıtım şirketi ve/veya dağıtım lisansı sahibi OSB’ye gönderilecek; gönderimle beraber bildirim de yapılmış sayılacak. İlgili dağıtım şirketi ve/veya dağıtım lisansı sahibi OSB, TEİAŞ’ın bildirimini takiben en geç 9 ay içinde sistem kullanım anlaşması imzalayacaklar ve talebe esas transformatör merkezine yük aktaracaklar. 

DAĞITICILAR VE DAĞITICI OSB’LERDE ANLAŞMA GÜCÜ KISITLARI

Yönetmeliğin “Anlaşma gücü” başlıklı 7’nci maddesine eklenen 3 yeni fıkrayla dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’lerin anlaşma gücüyle ilgili işlemlerde söz konusu olan sınırlamalar, aşağıdaki gibi belirlendi.  

  • Elektrik dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’lerin, TEİAŞ ile imzalayacakları ilk bağlantı ve/veya sistem kullanım anlaşmalarında kayıtlı olan anlaşma güçleri, TEİAŞ tarafından verilen bağlantı görüşünde yer alan güç değerinin altında olamayacak. Talepleri doğrultusunda yeni transformatör merkezi inşa edilen veya mevcut transformatör merkezlerinde kapasite artışı yatırımı yapılan dağıtım şirketleri ve dağıtım lisansı sahibi OSB’lerin, söz konusu yatırımların gerçekleşmesinden sonraki ilk anlaşma güçleri talep edilen gücün altında olamayacak ve bu gücün altına düşülecek şekilde güç düşümü talep edilemeyecek. Bu kapsamda, yeni tesis edilecek transformatör merkezleri için TEİAŞ ile talep sahibi dağıtım şirketi veya dağıtım lisansı sahibi OSB arasında bağlantı anlaşması imzalanmadan, kapasite artırımı yatırımı yapılacak transformatör merkezleri için gerekiyorsa mevcut bağlantı anlaşması revize edilmeden TEİAŞ, transformatör merkezinin tesisine veya kapasite artırımı yatırımına başlamayacak. Bu kapsamda tesis edilecek yatırımlar için dağıtım şirketi veya dağıtım lisansı sahibi OSB’den bağlantı anlaşması kapsamında teminat alınmayacak.
  • İletim seviyesinden bağlı tüketiciler, aynı fiyatlandırma yılı içerisinde en fazla üç defa anlaşma güçlerinin artırılmasını talep edebilecekler. TEİAŞ, bu fıkra kapsamındaki güç artışı taleplerine ilişkin görüşünü, başvuru tarihinden itibaren 45 gün içinde kullanıcıya bildirecek. Bu sürenin sonuna kadar görüş bildirilmemesi durumunda güç artışı talebi kabul edilmiş sayılacak. Tüketiciler, anlaşma güçlerini düşürmek amacıyla 3 yılda bir defa sistem kullanım anlaşmasında değişiklik yapılmasını talep edebilecekler. TEİAŞ, güç düşümü taleplerine ilişkin görüşünü, başvuru tarihinden itibaren 45 gün içinde kullanıcıya bildirecek. Bu sürenin sonuna kadar görüş bildirilmemesi durumunda güç düşümü talebi kabul edilmiş sayılacak. Tüketiciler, TEİAŞ tarafından verilen bağlantı görüşünde yer alan güç değerinin altına düşecek şekilde güç düşümü talebinde bulunamayacaklar. Ancak, TEİAŞ tarafından yeni bir transformatör merkezi tesis edilerek tüketicinin mevcut transformatör merkezindeki gücünün bir kısmının yeni transformatör merkezine aktarılması halinde, anlaşma güçleri toplamının mevcut anlaşma gücünün altına düşmemesi kaydıyla güç düşümüne izin verilecek. Aynı tesis için yapılan veriş ve çekiş yönündeki güç değişikliği talepleri ayrıca değerlendirilecek.

Kullanıcılar, sistem kullanım anlaşmalarında kayıtlı olan güç değerleri revize edilmeden anlaşma gücünü aşamayacak.

BAĞLANTI BAŞVURUSUNDA İSTENEN EVRAK SAYISI AZALTILDI

İletim sistemini tüketim yönlü kullanan kullanıcılar iletim sistemine bağlı tesis ve teçhizatını sistemden ayırmak suretiyle iletim sistemi kullanımını sona erdirmek istediğinde, TEİAŞ’a yazılı olarak başvurmasından itibaren en geç 15 gün içinde iletim sistemi kullanımı sonlandırılacak. İletim sisteminden ayrılan kullanıcının bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları da feshedilecek. 

Bağlantı başvurusu yaparken ibraz edilecek evraklar da yeniden tarif edildi ve istenen belgelerin sayısı azaltıldı. Buna göre bağlantı talebinde bulunan başvuru sahibinin şu belgeleri dağıtım şirketine ibraz etmesi yeterli olacak. 

  • Tapu kaydı ve onaylı elektrik projesi
  • İlgili idareden alınacak yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni ya da olağanüstü hal ile genel hayata etkililik kararı alınan bölgelerde ilgili idareden verilen izinler
  • Ruhsat gerektirmeyen kullanım yerleri için mevzuat kapsamında ilgili mercilerden alınacak izin belgesi
  • İlgili mevzuatın zorunlu kılması halinde istenecek diğer belgeler. 

BAĞLANTI GÖRÜŞÜ GEÇERLİLİK SÜRESİ 90 GÜN

Bağlantı talebinde bulunulan tüketim tesisleriyle ilgili bağlantı görüşü asgari geçerlilik süresi 60 günden 90 güne çıkarıldı. 

Meskun mahal dışında bulunan kullanım yerlerine yönelik bağlantı taleplerinin karşılanmasıyla ilgili süre de; kullanıcının bağlantı başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde karşılanacak. Bu süre daha önce 5 yıl olarak belirlenmişti. 

Meskun mahal içinde bulunan ve bağımsız bölüm bazında kurulu gücü 160 kW’a kadar olan tarımsal sulama haricindeki kullanım yerlerine ait bağlantı talepleri, başvuru sahibi tarafından müstakil OG bağlantısı tercih edilmediği müddetçe AG’den karşılanır.

Meskun mahal içinde bulunan ve bağımsız bölüm bazında kurulu gücü 160 kW’a kadar olan tarımsal faaliyet haricindeki kullanım yerlerine ait bağlantı talepleri alçak gerilimden (AG) karşılanacak. Bu kapsamda mesken haricindeki bağlantı talepleri, başvuru sahibinin orta gerilim (OG) seviyesinden enerji talebine ilişkin yazılı başvurusu olması kaydıyla OG’den karşılanabilecek.

BAZ İSTASYONLARINA OLUMLU GÖRÜŞ

Ruhsata tabi olmayan kuyudan veya akarsu, gölet ve benzeri diğer su kaynaklarından tarımsal faaliyet yapma amaçlı bağlantı talepleri ile yapı ruhsatına tabi olmayan baz istasyonları ve benzeri bağlantı taleplerine, mevcut AG şebekesinin uygun olması ve yeni yatırım gerekmemesi durumunda olumlu görüş verilecek. 

TARIMSAL FAALİYET BAĞLANTI TESİSİ İÇİN ANLAŞMA İMZASI ŞARTI

Meskun mahal dışında bulunan kullanım yerlerinde bağlantı taleplerinin AG seviyesinden karşılanabilmesi için bir dağıtım trafosundan beslenebilecek şekilde en yakın dağıtım şebekesine, tarımsal faaliyete dayalı talepler hariç, fiili şebeke güzergahına göre uzaklığı iki km’ye kadar olan kullanım yerleri için en az beş ve uzaklığı beş km’ye kadar olan kullanım yerleri için en az on kullanım yerine ilişkin bağlantı başvurusunun yapılmış ve akabinde bağlantı anlaşması imzalanmış olması gerekecek. 

Bir OG kullanıcısına ait transformatörden ilgili transformatör malikinin muvafakati ile 6’ncı kullanıcının bağlanacak olması durumunda söz konusu tesisin ortak kullanım haline geldiği kabul edilecek. Ancak ortak kullanıma konu edilmesi talep edilen tesisin özel mülkiyette yer alması ve arızaya anında müdahale için uygun fiziksel koşulların olmaması durumunda söz konusu tesis devralınmayabilecek.

OG seviyesindeki tarımsal faaliyet amaçlı bağlantı taleplerinde, birden fazla talebin bulunması ve şebeke yatırımının gerekmesi halinde, bu kapsamda tesis edilen bağlantı hatları, tarımsal bağlantı hattı olarak kabul edilecek. Bu çerçevede, tarımsal bağlantı hattı tesis edilmesi için, bağlantı başvurularının yapılmış ve akabinde bağlantı anlaşması imzalanmış olması gerekecek. 

Bağlantı hatları meskun mahal içinde bulunan ve bağlantı anlaşmasında yer alan gücü 50kW üstünde olan veya meskun mahal dışında bulunan AG kullanıcıları için iki yüz metreden fazla olamayacak. Bu mesafeleri aşan kısımlar, dağıtım tesisi çerçevesinde yapılacak.

Geçici bağlantılardan üçüncü bir kullanıcının yararlandığı hallerde; geçici bağlantı hattının enerjilendirme tarihinden itibaren 5 yıl sonra başka bir kullanıcının geçici bağlantı hattı üzerinden dağıtım sistemine bağlanmak istemesi ve bağlantı talebinin dağıtım şirketi tarafından uygun bulunması durumunda, geçici bağlantı hattı, dağıtım şebekesi kapsamına iz bedelle devralınacak. 

TEMİNAT İSTİSNASI

Başvuru sahibinin gerekli dağıtım şebekesinin yapımını üstlenmeyi tercih etmesi durumunda; dağıtım şirketi ile başvuru sahibi arasında bağlantı anlaşması ile eş zamanlı olarak, ilgili dağıtım tesisine ilişkin finansman ve bağlantı koşulları gibi hususların düzenlendiği tesis yapım sözleşmesi imzalanacak. 

İletim ve dağıtım sistemlerine bağlantı, sistem kullanımı ve enterkonneksiyon kullanımı kapsamında; mevcut sözleşmeleri çerçevesinde yap işlet devret ve işletme hakkı devri kapsamında yer alan üretim tesislerine ilişkin sistem kullanım anlaşmalarıyla ilgili, veriş yönlü olarak teminat alınmayacak. 

BAĞLANTI ANLAŞMASI SAHASINDA TADİLAT İÇİN PROTOKOL YAPILACAK

Bağlantı anlaşmasında belirlenen sahaya özgü teknik ve fiziki şartlarda işletme esnasında herhangi bir değişiklik veya yenileme konusunda, taraflar arasında tadilata ilişkin olarak; teknik hususların, taraflara ait sorumlulukların, tadilatın gerçekleştirilmesi için öngörülen tarih, süre ve maliyetlerin de yer aldığı bir protokol düzenlenecek. 

ANLAŞMAYA DAİR BAZI TEKNİK VERİLERE GİZLİLİK İSTİSNASI 

Daha önce bağlantı, sistem kullanım ve enterkonneksiyon kullanım anlaşmaların içerdiği ve taraflarca gizli tutulması gereken bilgiler arasında sayılan teknik verilerle ilgili bir istisna getirildi. Buna göre bu bilgiler ulusal veya uluslararası düzeyde teknik danışmanlık hizmetleri, ArGe projeleri ve akademik iş birliği çalışmaları kapsamında; veri gizliliğinin teminine ilişkin gerekli koşulları sağlamak ve çalışma veya proje konusunun zorunlu kıldığı verilerin dışına çıkmamak şartıyla; üniversiteler, enstitüler, kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılabilecek.

Yönetmeliğin, anlaşmalarla ilgili detayları bildiren ekinde de güncelleme yapıldı ve ek belgesine; ithalatçı ve ihracatçı şirketlerle TEİAŞ arasında imzalanması gereken Enterkonneksiyon Bağlantı Anlaşması başlığı eklendi. 

Önceki ve Sonraki Haberler