1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bakan Yıldız: Çantacılar enerjiden çıkmak zorunda

Bakan Yıldız: Çantacılar enerjiden çıkmak zorunda

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gerçek yatırımcı olmayan ve çantacı tabir edilen kişilerin, çantalarını alarak sektörden...

Bakan Yıldız: Çantacılar enerjiden çıkmak zorunda

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gerçek yatırımcı olmayan ve çantacı tabir edilen kişilerin, çantalarını alarak sektörden çıkmak zorunda olduklarını söyledi. 

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2013 - 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından törenle açıldı. ICCI 2013 açılış töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, ICCI Yürütme Kurulu Başkanı / ETKB Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, ICCI Danışma Kurulu Üyesi Özkan Ağış ve Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak konuşma yaptılar.

ÇANTACILAR ÇANTALARINI ALIP GİDECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıl töreninde yaptığı konuşmada Elektrik Piyasası Kanunu’nun, STK ve derneklerle ve bütün özel sektörle beraber düzenlendiğini belirterek, “Önümüzdeki haftalarda TBMM genel kuruluna gelecek olan Türk Petrol Piyasası Kanunu’nda olduğu gibi, çantacılar maden sektöründe, yenilenebilir enerji sektöründe, petrol piyasasında artık çantalarını alarak dışarı gitmek durumundadırlar. Bunun ticaretine müsaade etmiyoruz. O yüzden bu politikaları izlerken tutarlı olduğumuz kanaatindeyiz.” diye konuştu.

ENERJİDE ÖZEL SEKTÖR HEDEFİ % 75

10 yıl önce enerji yatırımlarının üçte biri özel sektöre aitken, bugün üçte ikisinin özel sektöre ait olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, bu oranın orta vadede yüzde 75 seviyelerinde olmasını öngördüklerini söyledi. “Elimizde bir kısım yatırımlar kalacak, Atatürk ve Keban barajları gibi, büyük rezervuarlı barajlar kalacak. Bunları, yeni kanun düzenlemelerimizle beraber getirdiğimiz yeniliklerde bir balans unsuru olarak kullanacağız" diyen Taner Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz kamu nezaretinde kamu denetiminde olabildiğince serbest bir özel sektör hedefliyoruz. Ama, sübvansiyonlar ve desteklerden bahsediyoruz, şu anda Avrupa yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı bizden daha fazla destek veriyor. Ama amaç o değil, globalleşen ekonomiler krize girince şimdi U dönüşü yapmaya başladı politikalar. Almanya geçtiğimiz hafta içinde elektrik fiyatlarının frenlenmesiyle alakalı tasarıyı dondurdu. Geçen yıl verdiği rakam 17 milyar Euro, bu yıl içinde planladıkları rakam 30 milyar Euro’ya yakın yenilenebilir enerjiye sübvansiyon rakamları. Biz buna daha yakınız. Ama yerli kaynakların yenilenebilir kaynakların ithal kaynaklara göre destekleniyor olması çok doğru bir şey, 5. Bölge desteklerinin ve her türlü yerli kömürün, üretilecek elektriğin, her birine verdiğimiz destekler ortada.”

ÇEVRENİN KORUNDUĞU BİR SEKTÖR

"Bizler çevrenin makul oranda korunduğu, yine insan için kullanıldığı bir enerji sektörü oluşturmak istiyoruz ve bunda samimiyiz. Birçok örnekleri var, durduğumuz bir kısım projeler var ve biz enerjinin etkili kullanımıyla alakalı, gerek enerji verimliliği, gerekse enerji tasarrufuyla alakalı önümüzde çok mesafe var. Bugün yaptığınız yatırımı 2-3 yıl içinde amorti edeceğiniz kalemler ve yatırımlar var. Şu anda bunun envanteri çok hassas tutulamıyor olmasına rağmen, enerji tasarrufu ve etkin kullanımıyla alakalı ciddi mesafeler kat edildi. Biz öyle bir sektöre geldik ki, 200 milyon dolarlık bir kredinin hazine garantisi istendiği bir on yıl öncesinden, şu anda 22 milyar dolarlık bir nükleer santralinin finansına hazine garantisinin istenmediği bir döneme geldi. Siyasi iktidarın bize sunduğu ciddi bir hediyedir. O yüzden bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım, enerji sektörü adına yapılacak yatırımlarda çok ciddi izleyebiliyor olmamız lazım. Şu ana kadar dünyada sadece Finlandiya’da bu talep gelmiştir. Finlandiya'nın milli geliriyle Türkiye’nin milli geliri arasında çok büyük fark olmasına rağmen, biz bu değişimi, siyasi ve sürdürülebilir istikrarın verdiği kaynaklarla en iyi şekilde yönettiğimize inanıyoruz. Piyasanın regüle edilmesiyle alakalı, en önemli problemlerimizden birisini ben insan kaynağı olarak sunmak isterim. Serbestleşen piyasayı daha büyüyen bir iradesiyle beraber denetlemek ve yürütmek zorundayız Türkiye olarak. Bizler insan kaynakları konusunda geri kalmayacağız." 

TANER YILDIZ: TÜRKİYE NÜKLEERDE GÖZÜNÜ AÇMIŞTIR. 

Önceki ve Sonraki Haberler