1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Baltık ülkeleri Belarus'tan nükleer elektriği almayacak

Baltık ülkeleri Belarus'tan nükleer elektriği almayacak

Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, ilk nükleer enerji santralini devreye almaya hazırlanan Belarus’tan nükleer elektriği almayacaklar.

Baltık ülkeleri Belarus'tan nükleer elektriği almayacak

Enerji Günlüğü - Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, ilk nükleer enerji santralini devreye almaya hazırlanan Belarus’tan nükleer elektriği almayacaklar.

Estonya, Letonya ve Litvanya Enerji Bakanlıkları, Belarus ilk nükleer santralini işletmeye aldığında Belarus ile elektrik ticaretini durdurma ve elektriğin kaynağını belirten bir sertifika sistemi getirme konusunda anlaşmaya vardılar. 

Bakanlıklar ayrıca altyapı kullanımı için tek bir tarife de belirlediler. Belirlenen tek tarife önümüzdeki yılın ilk çeyreğinin sonunda Letonya ve Litvanya'da gerekli yasal düzenlemeler kabul edilir edilmez uygulanacak. Estonya yasaları ise zaten tarifenin oluşturulmasına izin veriyor.

Yeni anlaşma, 2025'in sonlarında Baltık elektrik sistemlerinin senkronizasyonuna kadar yürürlükte kalacak.izasyonuna kadar yürürlükte kalacak.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE ELEKTRİK TİCARETİ YARI YARIYA AZALACAK

Yapılan açıklamaya göre, ticaret kapasitelerinin hesaplanmasına yönelik yeni "üçlü metodoloji" ile elektrik ticareti, Baltık Devletleri'ndeki iç ticaretten "arta kalan" kapasiteler kullanılarak, azaltılmış miktarlarda Rusya-Letonya bölgesine yönlendirilecek. Anlaşmanın Baltık Ülkeleri ile üçüncü ülkeler arasındaki elektrik ticaretini yarı yarıya azaltması bekleniyor.

Estonya Ekonomi ve Altyapı Bakanı Taavi Aas yaptığı değerlendirmede, anlaşmanın üç ülkenin elektrik üreticilerinin pazar konumunu ve umutlarını iyileştireceğini söyledi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler