1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Litvanya, Rusya yerine Avrupa ile elektrik bağlantısına hazırlanıyor

Litvanya, Rusya yerine Avrupa ile elektrik bağlantısına hazırlanıyor

Litvanya, elektrik sistemini Rusya ve Belarus yerine Avrupa ile bağlantılandırmak için gerekli testleri tamamladı.

Litvanya, Rusya yerine Avrupa ile elektrik bağlantısına hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Litvanya, elektrik sistemini Rusya ve Belarus yerine Avrupa ile bağlantılandırmak için gerekli testleri tamamladı.

İstikrarlı bir elektrik tedariki için Rusya'ya bağlı olan AB üyesi Litvanya, elektrik şebekesini Avrupa’ya bağlamaya hazırlanıyor. Litvanya Enerji Bakanı Dainius Kreivys, Litvanya'nın geçen hafta elektrik şebekesinin Avrupa kıtası elektrik sistemine bağlanmasını başarıyla test ettiğini ve ülkenin enerji güvenliğini artırdığını açıkladı.

Litvanya'nın elektrik iletim hizmeti operatörü Litgrid de, testin 4 Aralık 2021 Cumartesi gecesi gerçekleştiğini ve Rusya veya Belarus ile bağlantı başarısız olursa Baltık Devletlerinin elektrik şebekelerinin Batı Avrupa'dakilerle hızla birleştirilebileceğinin kanıtlandığını açıkladı.

AB üyeleri Litvanya, Letonya ve Estonya'nın elektrik şebekeleri, Rusya ve Belarus ile uyum içinde çalışıyor. Üç ülke, Polonya ile Litvanya arasındaki su altı kablo bağlantısının bittiği ve elektrik şebekelerinin yükseltildiği 2025 yılında Sovyet elektrik sisteminden ayrılmayı planlıyor. Rusya ile Baltıklar arasındaki elektrik sistemi ayrılmasının nihai şartları ise henüz kesinleşmiş değil. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler