1. HABERLER

  2. PETROL

  3. BASF petrol ve gaz segmentlerinde düşüş

BASF petrol ve gaz segmentlerinde düşüş

Enerji Günlüğü - BASF kimya segmentinde yıla iyi bir başlangıç yaparken, petrol ve gaz segmentlerinde ise düşüş yaşıyor.BASF SE’nin 2014 yılı 1....

BASF petrol ve gaz segmentlerinde düşüş

Enerji Günlüğü - BASF kimya segmentinde yıla iyi bir başlangıç yaparken, petrol ve gaz segmentlerinde ise düşüş yaşıyor.

BASF SE’nin 2014 yılı 1. Çeyreğini değerlendirdiği Genel Kurul toplantısı Mannheim’da gerçekleştirildi. BASF SE İcra Kurulu Başkanı Dr. Kurt Bock toplantıda yaptığı konuşmada “Kimya işimizde ve Tarım Çözümleri segmentinde yıla iyi başladık ve daha fazla satış yaptık. Bu satışlar, yükselen piyasalardaki nispeten zayıf Amerikan Doları ve kurların olumsuz etkileri ile dengelendi” dedi. Bununla birlikte, Petrol ve Gaz segmentinde satışların önemli ölçüde azalma gösterdiğini belirterek,BASF Grubu’nun satışlarının genel anlamda %1 azalarak 19,5 milyar Avro’ya gerilediğini vurguladı.

Özel kalemler öncesi faaliyet geliri (FVÖK), 2013 yılının ilk çeyreğinin %3 altında gerçekleşerek 2,1 milyar Avro’ya gerilemişti. Performans Ürünleri ve Fonksiyonel Malzemeler ve Çözümler segmentlerinde kazançlar önemli bir iyileşme sergilerken, Petrol ve Gaz segmentinin katkısı da önemli ölçüde azalmıştı.

2014 yılının ilk çeyreğinde ise FVÖK’ye 109 milyon Avro’luk özel kalemler dahil edildi. Kuzey Denizi’nde BASF tarafından işletilmeyen petrol ve gaz sahalarındaki hisselerin elden çıkartılması neticesinde elde edilen bu özel gelirle,FVÖK, yıllık bazda 80 milyon Avro artış sergileyerek 2,2 milyar Avro’ya ulaştı. FVAÖK ise 96 milyon Avro’luk artışla 3,0 milyar Avro’ya yükseldi. Finansal sonuç ise 57 milyon Avro azalarak eksi 183 milyon Avro’ya geriledi. Vergi öncesi gelirler ve azınlık hisseleri yıllık bazda 23 milyon Avro artışla 2,1 milyar Avro’ya yükseldi. Net gelir 31 milyon Avro artarak 1,5 milyar Avro oldu. Hisse başına kazanç, 2013 yılının aynı döneminde 1,57 Avro iken 2014 yılının birinci çeyreğinde ise 1,61 Avro oldu.

2014 YILINA GENEL BAKIŞ ONAYLANDI

Şirketin 2014 yılına yönelik global ekonomik ortama ilişkin beklentileri korundu:

• Gayrisafi yurtiçi hâsılada büyüme : %2,8

• Endüstriyel üretiminde büyüme: %3,7

• Kimyasal üretiminde büyüme: %4,4 sağlandı.

• Ortalama Avro/Amerikan Doları paritesi: 1 Avro = 1,30 Amerikan Doları

• 2014 yılı için ortalama petrol fiyatı varil başına 110 Amerikan Doları

BASF SE İcra Kurulu Başkanı Dr. Kurt Bock toplantıda yaptığı konuşmada “Kimya işimizde ve Tarım Çözümleri segmentinde yıla iyi başladık ve daha fazla satış yaptık. Bu satışlar, yükselen piyasalardaki nispeten zayıf Amerikan Doları ve kurların olumsuz etkileri ile dengelendi” dedi. Bununla birlikte, Petrol ve Gaz segmentinde satışların önemli ölçüde azalma gösterdiğini belirterek,BASF Grubu’nun satışlarının genel anlamda %1 azalarak 19,5 milyar Avro’ya gerilediğini vurguladı.

Bock bu bilgilerin ardından sözlerine şu şekilde devam etti: “2014 yılı için, 2013 yılına oranla global ekonomide daha hızlı bir büyüme öngörüyoruz. Değişken ve zorlu pazar ortamında iyi performans göstermeyi bekliyoruz. Bu nedenle, kurlardaki olumsuz gelişmelere rağmen 2014 yılına yönelik genel bakışımızı değiştirmiyoruz. Özellikle Performans Ürünleri ile Fonksiyonel Malzemeler ve Çözümler segmentlerinin yüksek katkılarıyla, özel kalemler öncesi FVÖK’te hafif bir artış bekliyoruz.” Bock satışların 2014 yılının ortası için planlanan gaz ticareti ve depolama işinin elden çıkartılması nedeniyle bir parça azalabileceğini vurgulayarak,FVÖK’nın önemli ölçüde yükseleceğini belirtti. Bock “Gaz ticareti ve depolama işinin planlanan elden çıkartmadan kaynaklanan özel gelir, bu noktada önemli bir katkı olacaktı” yorumunu yaptı.

ABD’DE DÜNYA ÖLÇEĞİNDE YATIRIM DEĞERLENDİRİLİYOR

BASF, ABD Gulf Coast’ta dünya ölçeğinde metandan propilene dönüştürme kompleksine yatırımı değerlendiriyor. Bock, “Propilen üretimi, şist gazı üretimi nedeniyle düşük gaz fiyatlarından faydalanmamızı, maliyetlerimizi önemli ölçüde iyileştirmeyi ve Amerika Birleşik Devletleri’ne tekrar entegre olmamızı sağlayabilir” dedi. Gerçekleşmesi halinde bu, BASF’nin bugüne kadarki en büyük tek tesis yatırımı olacak.Propilen, petrokimya sektöründe en önemli temel kimyasal ürünlerden biri ve çok çeşitli yüksek değere sahip kimyasal ürünlerin üretiminde kullanılıyor. Bock, potansiyel yatırıma ilişkin ayrıntıların şu anda değerlendirme aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler