1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ‘Başkent’ borcunu ödeyip alıcı bekleyecek

‘Başkent’ borcunu ödeyip alıcı bekleyecek

Enerji Günlüğü - Başkentgaz, Botaş’a olan yaklaşık 200 milyon dolarlık cari borcunu kapatarak potansiyel yatırımcılarını faiz yükünden kurtarmak...

‘Başkent’ borcunu ödeyip alıcı bekleyecek

Enerji Günlüğü - Başkentgaz, Botaş’a olan yaklaşık 200 milyon dolarlık cari borcunu kapatarak potansiyel yatırımcılarını faiz yükünden kurtarmak istiyor. Habertürk’ün haberine göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 17 Aralık’ta gerçekleştireceği, Başkentgaz’ın yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesi öncesinde, şirketin Botaş’a olan yaklaşık 200 milyon dolarlık cari borcunun kapatılarak potansiyel yatırımcıların faiz yükünden kurtulmasına yönelik adım atılması hedefleniyor. Başkentgaz’ın ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Botaş’a ve Hazine’ye olan borçları, şirketin özelleştirilmesinin önündeki en büyük engellerden biri olarak değerlendiriliyor. Başkentgaz’ın Botaş’a olan cari borcunun yanı sıra, ABB’nin Başkentgaz, Botaş ve Hazine’ye 670 milyon dolar sabitlenmiş borcu bulunuyor. Borç, özelleştirme geliriyle kapatılacak.

Bir enerji kaynağı, Başkentgaz’ın, ön ödemeli kartlı sistemde yaz aylarında yaşanan olağan durgunluğun ardından, sonbahar aylarından itibaren fazlalaşan nakit akışı yardımıyla borcu kapatma yoluna gideceğini belirterek, “Başkentgaz’ın hinterlandında ön ödemeli kart kullanılıyor olması yıllardır sıkıntı yaratan bir uygulama. Bu, borcun yazın artmasına, kışın azalmasına sebep oluyor. İhale öncesi, kemikleşmiş bu borcun kapatılmasıyla, potansiyel yatırımcıların çekincelerinden biri olan bu borcun faiz yüküne sebep olması sorunu da çözülmüş olur” dedi.

Geçen yıl sonu itibarıyla Başkentgaz’ın 1.34 milyon abonesinin yüzde 75′i ön ödemeli kart kullanan, yüzde 25′i faturalı abonelerden oluşuyor. Bir enerji yetkilisi, “Borcun kapanması, bilançonun söz konusu kaleminde faiz yükünden kurtulma şansı doğuracağı için elbette avantaj olacaktır; ancak abonelerin ne kadarının son dönemde çıkan doğalgaza zam beklentisi endişesiyle şimdiden, belki de altı ay sonra kullanmak üzere gaz yüklediğini bilmiyor olacağız. Bu da, potansiyel yatırımcıların satış hesaplamalarında sapmaya sebep olabilecek bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir” dedi.

Enerji sektörü yetkilileri, Botaş’ın aldığı fiyatın altında doğalgaz satması nedeniyle mali yapısındaki bozulmanın yanı sıra maliyet artışına bağlı olarak Ekim ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabileceğini belirtiyorlar. Zam beklentisi sebebiyle Başkentgaz hinterlandındaki abonelerin yükleyeceği gazların nakit akışının, borç ödemede şirketin elini güçlendireceği belirtiliyor. Başkentgaz’ın yüzde 80′inin satışı için gerçekleştirilen ihalede, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA 1.211 milyar dolar ile en yüksek teklifi vermiş, teklif sahibinin yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle Mayıs 2011′de ihale iptal edilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler