1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Başkentgaz`ın özelleştirilmesi zamların önünü kesti

Başkentgaz`ın özelleştirilmesi zamların önünü kesti

Enerji Günlüğü - Başkentgaz özelleştirmesiyle BOTAŞ’ın 700 milyon liralık vergi borcu garantiye alınırken ek vergi ve zamların önü kesildi. Başkentgaz'ın...

Başkentgaz`ın özelleştirilmesi zamların önünü kesti

Enerji Günlüğü - Başkentgaz özelleştirmesiyle BOTAŞ’ın 700 milyon liralık vergi borcu garantiye alınırken ek vergi ve zamların önü kesildi. Başkentgaz'ın 1 milyar 162 milyon dolar bedelle özelleştirilmesiyle BOTAŞ'ın 700 milyon liralık vergi borcu garantilenirken, yeni bir vergi zammı ya da doğalgaz zammının önünü kesti. Özelleştirmeden elde edilecek gelirin 700 milyon lirası "vergi" olarak bütçeye gireceği için Maliye'nin hazırladığı "kötü senaryo" şimdilik rafa kalktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 bütçe gelir hedeflerini açıklarken, vergideki 700 milyon liralık ilave gelir rakamını BOTAŞ'ın aynı tutardaki vergi borcunu bu yıl ödeyeceği varsayımına dayandırdıklarını açıklamıştı. Şimşek, yıllardır ödenmeyen borcun, doğalgaza yeni bir zam yapılmadan nasıl ödeneceği yönündeki sorularımıza, "Merak etmeyin BOTAŞ doğalgaza zam yapmadan borcunu ödeyebilecek. Biraz bekleyin" cevabını vermişti.

Edinilen bilgilere göre Başkentgaz'ın yüzde 100'ünün satışından elde edilecek gelirin yaklaşık 700 milyon doları (yaklaşık 1,2 milyar lira)Başkentgaz'ın BOTAŞ'a olan borçları ile Hazine'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi adına üstlendiği kefaletler kapsamında yaptığı borç ödemelerine gidecek. BOTAŞ, özelleştirmeyle birikmiş alacağını tahsil ederken Maliye'ye olan 700 milyon liralık vergi borcunu kapatacak. İhaleyi kazanan Torunlar Gıda, ihale tutarının yarısını peşin geri kalan yarısını ise iki taksitte iki yılda ödeyeceği taahhüdünde bulundu. Dolayısıyla 581 milyon dolarlık peşin kısmı bu yıl içinde tahsil edilirse BOTAŞ'ın ödemesi sürpriz yaşanmadan gerçekleşmiş olacak. Maliye Bakanı Şimşek, BOTAŞ'ın vergi borcunu ödeyememesi ve diğer vergi gelir hedeflerinde de sorun yaşanması halinde ortaya çıkacak açığın ilave vergilerle kapatılması gerekebileceğini işaret ederken, ancak böyle bir ihtimali görmediğini belirtmişti. İhaleyi kazananın taahhütlerini yerine getirememesi halinde Maliye bütçeye yazdığı 700 milyon lirayı ya vergi artırarak ya da giderleri kısarak gerçekleştirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler