1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Başkent`te elektrik kesinti süresi 4`te 1`e indi

Başkent`te elektrik kesinti süresi 4`te 1`e indi

Enerji Günlüğü - Enerjisa bünyesindeki Başkent Elektrik, kurduğu SCADA sistemiyle ortalama 2.5 saat olan bölgedeki elektrik kesintisi sürelerini, 30 dakika...

Başkent`te elektrik kesinti süresi 4`te 1`e indi

Enerji Günlüğü - Enerjisa bünyesindeki Başkent Elektrik, kurduğu SCADA sistemiyle ortalama 2.5 saat olan bölgedeki elektrik kesintisi sürelerini, 30 dakika seviyelerine düşürdü.

Başkent, Ayedaş ve Toroslar Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, Başkent Elektrik Dağıtım Bölgesi'ndeki elektrik dağıtım işini üstlendikleri Ocak 2009 tarihinde, yaklaşık 30 yıllık bir altyapıyı devraldıklarını söyledi.

2.5 SAAT YERİNE 30 DAKİKA KESİNTİ

İzleyen dönemde bu şebekeyi yenileyerek en gelişmiş dağıtım altyapısını kurduklarını anlatan Kıvanç Zaimler, "Türkiye'de uluslararası standartlardaki ilk ciddi SCADA sistemini oluşturduk. SCADA sistemi kapsamında, şirket genelinde toplam 873 adet merkez anlık olarak izleniyor ve arızalara uzaktan müdahale edilebiliyor. Bu sayede elektrik kesintisi sayısını ve süresini azaltmayı başardık. Ortalama kesinti süresini 2-2.5 saatlerden yarım saat seviyelerine indirdik" dedi.



KESİNTİDEN DAHA AZ ABONE ETKİLENİYOR

Kıvanç Zaimler, kullandıkları bu sistem sayesinde sadece kesinti sürelerini kısıltmakla kalmayıp, kesintiden etkilenen abone sayısını da aşağıya çektiklerini vurguladı. Kıvanç Zaimler "Bu sistemle aynı zamanda, kesintilerin etki alanlarını da azaltabiliyorsunuz. Bu sayede elektrik kesintilerinden etkilenen müşteri sayısında ciddi azalma olmaktadır” diye konuştu.

Zaimler, kesinti süresi ve yaygınlığını azalmak için şebekedeki gerekli yönlendirmelerin uzaktan yapılabildiğini de ifade ederek, ilerleleyen teknoloji ile birlikte Başkent’de kurulu sistemlerin geliştirilmeye devam edilerek Ayedaş ve Toroslar bölgelerinde de uygulanacağını belirtti.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler