1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bayar: COP26 yetersiz ama önemli kazanımlar da getirdi

Bayar: COP26 yetersiz ama önemli kazanımlar da getirdi

WWF-Türkiye başkanı Uğur Bayar, COP26’da elde edilen sonuçların iklim krizini durdurmak için yeterli olmamasına karşın zirvenin önemli kazanımlar da getirdiğini kaydetti.

Bayar: COP26 yetersiz ama önemli kazanımlar da getirdi

Enerji Günlüğü - WWF-Türkiye başkanı Uğur Bayar, COP26’da elde edilen sonuçların iklim krizini durdurmak için yeterli olmamasına karşın zirvenin önemli kazanımlar da getirdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26), 1 -13 Kasım tarihleri arasında, Birleşik Krallık başkanlığında, İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleşti. COP26’nın ardından bir değerlendirme yapan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)  Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, zirve boyunca kömürden çıkış, metan gazı emisyonlarının azaltılması, ormanların korunması gibi pek çok alanda yeni taahhütlerde bulunulsa da bu taahhütlerin henüz dünyayı, küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlı tutma hedefi ile uyumlu bir yola sokmadığının altını çizdi.

Bayar, elde edilen sonuçların iklim krizini durdurmak için bilimin öngördüğü çerçeveden uzak olmasına karşın zirvenin önemli kazanımlar da getirdiğine dikkat çekti. Bayar bu kazanımları şöyle sıraladı:

- İlk kez bir iklim zirvesinin sonuç bildirgesine fosil yakıt kullanımının azaltılması girdi,

- Küresel Kömürden Temiz Enerjiye Geçiş Bildirgesi kapsamında 46 ülke önümüzdeki 20 yıllık dönemde kömürden elektrik üretimine son vereceğini duyurdu,

- Küresel çapta 130 trilyon dolar varlığı yöneten 450’den fazla finans kuruluşu, 2050 yılı itibariyle net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılabilmesi doğrultusunda finansman sağlama taahhüdü verdi.

ZİRVEDE HÜKÜMET DIŞI AKTÖRLERİN ÖNEMİ GÖRÜLDÜ

Bayar ayrıca “Zirve iklim krizi ile mücadelede tek aktörün hükümetler olmadığını da gösterdi. COP26, şirketler, finans kuruluşları, yerel yönetimler gibi aktörlerin ortaya koyduğu hedefler, koalisyonlar ve işbirlikleriyle, iklim değişikliği ile mücadelede hükümet dışı aktörlerin öneminin görüldüğü bir zirve oldu” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler