1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. COP26 "Dünya için son şans"

COP26 "Dünya için son şans"

2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) liderler, şirketler ve iklim aktivistlerinin katılımıyla Glasgow'da gerçekleşiyor.

COP26 "Dünya için son şans"

Enerji Günlüğü - 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) liderler, şirketler ve iklim aktivistlerinin katılımıyla Glasgow'da gerçekleşiyor.

G20 liderlerinin 30 ve 31 Ekim'de Roma'da bir araya gelerek koronavirüs ile mücadele, pandemi sonrası ekonomik kalkınma, ve iklim krizi konularını konuşmalarının ardından "Dünya için son şans" olarak tanımlanan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) bugün başlıyor. Glasgow'daki İskoç Etkinlik Kampüsü'nde (SEC) gerçekleşecek konferansa 120'ye yakın dünya liderlerinin yanı sıra 30,000 kişinin katılması bekleniyor.

ÜLKELER YAPTIKLARINI VE HEDEFLERİNİ PAYLAŞACAK

12 Kasım'a kadar devam edecek konferansta ülkelerin 2050 net sıfır karbon hedeflerini açıklaması, Paris İklim Anlaşması'nın öngördüğü 1,5 derece hedefinin sağlanması için şimdiye dek yapılanları paylaşması bekleniyor. 

Ayrıca COP26’nın resmi hedefleri arasında insanları ve doğal yaşam alanlarını korumak için işbirliklerinin gerçekleşmesi; iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmaları için zengin ülkelerden fon sunulması ve Paris İklim Anlaşması’nı işler hale getirmek üzere yazılan Paris Kurallar Kitabı'nın tamamlanması bulunuyor.

COP26 konferansının tüm etkinlikleri Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) internet sitesinde canlı yayınlanacak.

ERDOĞAN BEKLENMEDİK ŞEKİLDE GERİ DÖNDÜ

COP26’da 1 ve 2 Kasım’da liderler açılış konuşmaları yapacak ve iklim hedeflerini katılımcılara sunacaklar. İtalya’nın ev sahipliğinde Roma'da düzenlenen 16'ncı G20 Liderler Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Glasgow'daki iklim zirvesine hareket etmesi beklenirken, Türkiye'ye geri döndü.

Reuters'ın görüştüğü bir yetkili protokol sorunları nedeniyle Erdoğan'ın bu planlanmayan dönüşü yaptığını söyledi.

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne ilişkin, “Zirve oturumlarında küresel ekonomik görünüme ilişkin son gelişmeleri ve temel riskleri değerlendirdik. İklim değişikliğiyle mücadelede acilen gerçekçi çözümlere ulaşmamız gerektiğine vurgu yaptık. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında gıda güvenliğini ön plana çıkardık” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler