1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: 3,8 milyon hanenin gazını kendimiz karşılıyoruz

Bayraktar: 3,8 milyon hanenin gazını kendimiz karşılıyoruz

Türkiye’nin Karadeniz sularındaki büyük doğal gaz keşfi olan Sakarya Gaz Sahası’nda üretim günlük 8,8 milyon metreküpe ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

Bayraktar: 3,8 milyon hanenin gazını kendimiz karşılıyoruz

Enerji Günlüğü - Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştirildiği Sakarya Gaz Sahası’nda yeni bir üretim rekoru kırıldı. Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, günlük 8,8 milyon metreküpe ulaştığını belirterek “Türkiye'deki 3,8 milyon hanenin doğal gazını kendimiz karşılar hale geldik.” dedi.

2016 SONRASI STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye’nin petrol ve gaz tarafında 2016 yılından sonra önemli bir strateji değişikliğine gittiğini söyleyen Bayraktar, bu stratejinin üç ayaktan oluştuğunu belirtti. Bunun ilk ayağında Türkiye’nin kendi gemileriyle kendi filosuyla daha yoğun ve kararlı bir şekilde arama yapmasının yer aldığını kaydeden Bayraktar, bu doğrultuda çalışarak Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gazının keşfedildiğini anımsattı.

SENEYE ÜRETİM İKİ KATINA ÇIKACAK

Bayraktar, bu ayın sonunda üretimin 9 buçuk milyon metreküpleri bulacağını ve bu sahadaki 1’nci fazın biteceğini kaydederek “Önümüzdeki yıl bu üretimi 2 katına çıkarıyoruz ve Türkiye yıllık 7 buçuk milyar metreküp doğal gaz üretecek. Cumhuriyet tarihi boyunca ürettiğimiz doğal gazın neredeyse 50 katını üretmiş olacağız” diye konuştu.

bayraktar-iicec.jpeg

“GİDİLMEDİK YERLERE GİDECEĞİZ”

Stratejinin ikinci ayağının gidilmedik yerlere gitmek olduğunu belirten Bayraktar, “Çok güçlü bir arama programıyla 2021'de Gabar keşfi geldi. Bugün Gabar, 80 bin varil petrol üretiyor. Stratejiyi ortaya koyduğumuz 2016 yılında Türkiye Petrolleri’nin günlük petrol üretimi 36 bin varildi. Bölgede çok daha büyük bir potansiyeli olduğunu da öngörüyoruz.” dedi.

KAYAÇ GAZI VE PETROLÜ ÜRETİMİ İÇİN ORTAKLIK

Bayraktar, stratejinin üçüncü ayağı ile ilgili yakın zamanda adım attıklarını ifade ederek “O da şuydu; Türkiye mutlaka konvansiyonel olmayan üretimle alakalı bir program içerisinde olmalı. Geçmişte teşebbüslerimiz var ama şimdi çok güçlü bir programla bunu da geliştiriyoruz. Diyarbakır'da 4 sahada konvansiyonel olmayan üretimle alakalı yeni bir ortaklık oluşturduk. Cracking dediğimiz aslında çatlatma yöntemiyle petrol üretimi” diye konuştu.

Bu tür bir üretimin, Amerika'nın dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi olmasını sağladığını vurgulayan Bayraktar, “Trakya'da ve Güneydoğu'daki sahalarda çok ümitkar olarak bu işe giriyoruz. Stratejinin ilk iki ayağı gibi burası da çalışırsa hakikaten Türkiye'de çok farklı bir şey konuşuruz.” ifadelerini kullandı.

KRİTİK MADENLERE HÜCÜM

Bayraktar, geçen yüzyılın altına hücum yüzyılı olduğunu dile getirerek, “Şimdi yeni yüzyıl, yeni dönemde kritik madenlere hücum.” dedi. 

Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri olmak üzere bu alanda Türkiye’nin önemli rezervleri olduğunu anlatan Bayraktar, bunların ekonomiye kazandırılmasının öncelikli konulardan biri olduğunun altını çizdi.