1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bayraktar: Madenciliğimizi katma değerli geliştirmek istiyoruz

Bayraktar: Madenciliğimizi katma değerli geliştirmek istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin nadir toprak elementleri (NTE) üretebilen 5 ülkeden biri olacağını ve dünyada önemli bir tedarikçi konuma geleceğini söyledi.

Bayraktar: Madenciliğimizi katma değerli geliştirmek istiyoruz

Enerji Günlüğü - 2022 yılında Eskişehir Beylikova’da dünyanın en büyük ikinci Nadir Toprak Elementleri, (NTE) rezervini keşfeden Türkiye, Eskişehir Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisi’nde ilk etapta 1200 tonluk cevher işleyecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yüksek teknolojili ürünlerin stratejik ham maddesi olan nadir toprak elementlerinin (NTE) çıkartıldığı Eskişehir Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisi’ni ziyaret etti. Eskişehir’deki işletmenin elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda Türkiye’yi çok önemli bir noktaya taşıyacağını vurgulayan Bakan Bayraktar, endüstriyel tesise geçilmesiyle birlikte Türkiye’nin NTE üretebilen 5 ülkeden biri olacağını ve dünyada önemli bir tedarikçi konuma geleceğini ifade etti.

“İLK ETAPTA 1200 TONLUK CEVHER İŞLEYECEĞİZ”

Türkiye’nin madenlerde net ihracatçı olma hedefi doğrultusunda madenciliği katma değerli madencilik olarak geliştirmek istediklerini belirten Bayraktar, “Eskişehir Beylikova’da, şu anda içinde bulunduğumuz tesis ve etrafındaki sahalarda dünyanın tek yatakta en büyük ikinci rezervini keşfetmiş durumdayız. Burada yaklaşık 690 milyon tonluk bir cevher var. Biz bu kaynağın işletilmesi ile alakalı ilk etapta bir pilot tesis kurduk ve geçtiğimiz Nisan ayında sayın cumhurbaşkanımız buranın açılışını yapmıştı. İlk etapta 1200 tonluk bir cevher işleyeceğiz. Bu tesisten aldığımız neticeler sonucunda da yılda 570 bin tonluk cevheri işleyecek ve yaklaşık yılda 10 bin tonluk nadir toprak oksidi üretecek endüstriyel tesisi kurmayla alakalı çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. 

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ 

Nadir Toprak Elementleri, (NTE) kimyasal elementlerin sınıflandırılması için geliştirilen periyodik tabloda, atom numaraları 57’den 71’e kadar olan ve kimyasal olarak benzer özellikler gösteren 15 element (Lantanyum, Seryum, Praseodimiyum, Neodimiyum, Prometiyum, Europiyum, Samariyum, Gadoliniyum, Tulyum, Terbiyum, Disprosiyum, Holmiyum, Erbiyum, Yitriyum, Lutetiyum) ile İtriyum ve Skandiyum’dan oluşuyor.

Kimyasal özelliklerinin benzerliği nedeniyle bir arada olma eğilimi gösteren bu elementler, doğada yüksek konsantrasyonlarda bulunmamaları nedeniyle NTE olarak adlandırılıyor. Topraktan çıkarıldıktan sonra rafine edilen NTE’ler, yenilenebilir enerji teknolojilerinden akıllı füzelere, uydu haberleşmesinden yakıt hücrelerine, elektrikli otomobillerden enerji depolama sistemlerine kadar birçok stratejik alanda kullanılıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler