1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Bayraktar: Madenlerde net ihracatçı olmayı hedefliyoruz

Bayraktar: Madenlerde net ihracatçı olmayı hedefliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin katı kurallara bağladıklarını belirterek, yıl sonuna kadar ani ve habersiz denetimlerin sayısını 8 bine çıkaracaklarını kaydetti.

Bayraktar: Madenlerde net ihracatçı olmayı hedefliyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi madenler konusunda net ihracatçı konuma getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi” programının kapanış toplantısına katıldı. Burada yaptığı değerlendirmede, milli enerji ve maden politikaları kapsamında daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir enerji anlayışıyla, Türkiye’nin yüksek yerli kaynak potansiyelini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 

Bordan yerli kömüre, nadir toprak elementlerinden altın madenciliğine kadar her alanda üretim ve istihdamının sürekli olarak artığına vurgu yapan Bayraktar, yüksek ve verimli üretim mottosuyla 2022’de yerli kömür üretiminin 105 milyon tonu aştığını hatırlattı ve toplam 21 milyar ton olarak hesaplanan rezervi daha çok işleyerek yerli kömür üretimini katlayacaklarını söyledi. 

HEDEF MADENLERDE NET İHRACATÇI OLMAK

Sadece kömürde değil tüm kaynaklarda madencilik sektörünü ilmek ilmek dokumayı sürdürdüklerini anlatan Bayraktar, “Önümüzdeki dönem için temel hedefimiz, Türkiye’yi madenler konusunda net ihracatçı konuma getirmektir. Bunu da Milli Maden Mücadelesi ile başaracağız. Petrol ve doğal gazda olduğu gibi madenlerimizi de önce insan, sonra çevre sonra katma değerli madencilik anlayışı ile ekonomiye kazandıracağız. Hedefimiz, ‘Türkiye Yüzyılı’nı madenin de yüzyılı yapmak” dedi.  

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ADIMLARINI ATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Bakan Bayraktar, maden işçilerinin uluslararası standartlara uygun bir iş ortamında bulunmalarını stratejilerinin odağına aldıklarının altını çizerek “İşçimizden teknisyenimize, mühendisimizden idari personelimize kadar tüm çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği için gereken adımları da bu hassasiyetle atmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

“MADENCİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLDİ”

Madencilerin çalışma koşullarında yaptıkları iyileştirmelerden bahseden Bayraktar, “Madenci kardeşlerimizin maaşlarını asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde düzenledik. Haftada 45 saat olan çalışma süresini 37,5 saat ile sınırladık. İşletmelere istihdam ettikleri personel için sigorta poliçesi yaptırma zorunluğu getirdik” diye konuştu. 

“TEDBİRLERİ KATI KURALLARA BAĞLADIK”

Bayraktar, madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin katı kurallara bağladıklarını ifade ederek “Ani ve habersiz denetimlerimizi artırdık. Bu kapsamda bu yıl şu ana kadar 7 bin 179 denetim gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 8 bine çıkarmış olacağız” dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler