1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bayraktar: Türkiye şimdiden elektriğinin yüzde 45’ini yenilenebilirden üretiyor

Bayraktar: Türkiye şimdiden elektriğinin yüzde 45’ini yenilenebilirden üretiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kararların duygusal değil rasyonel şekilde alındığı akıllı bir enerji dönüşümü öngördüklerini kaydetti.

Bayraktar: Türkiye şimdiden elektriğinin yüzde 45’ini yenilenebilirden üretiyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin iklim hedefleri kapsamında şimdiden elektriğinin %45’ini yenilenebilir kaynaklardan ürettiğini, bunun da Türkiye’nin Avrupa’da beşinci, dünyada 12’nci sırada olduğu anlamına geldiğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National gazetesi için “Türkiye'nin karbon nötrlüğüne giden yol BAE'den geçiyor” başlıklı bir makale kaleme alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan stratejik ortaklık çerçeve anlaşması kapsamında yapılacak yatırımlara değindi. Bayraktar “Toplam 29.7 milyar dolarlık bu anlaşmayla iki ülke, offshore rüzgâr ve güneş enerjisi dahil olmak üzere yenilenebilir enerjiden yeşil hidrojen ve nükleer enerjiye kadar birçok farklı alanda dev projeleri el birliğiyle hayata geçirme taahhüdünde bulundu” dedi.

İKLİM HEDEFİ KAPSAMINDA ELEKTRİĞİN %45’İ YENİLENEBİLİRDEN

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2053’e kadar karbon nötr bir ekonomi olma taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, “Türkiye şimdiden elektriğinin %45’ini yenilenebilir kaynaklardan üretiyor. Bu da Türkiye’nin Avrupa’da beşinci, dünyada 12’nci sırada olduğu anlamına geliyor” dedi.

“AKILLI BİR ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ÖNGÖRÜYORUZ”

Akıllı Enerji Dönüşümü kavramının önemine dikkat çeken Bakan Bayraktar, bu kavramın altının kapsayıcı, duyarlı, esnek, akılcı ve dijital enerji dönüşümü olarak doldurulması gerektiğine işaret etti. Enerji dönüşümü ile istihdam artışı ve ekonomik büyüme arasında sağlıklı bir denge kurulabileceğini belirtti.

“Dost ve müttefiklerimizle yakın işbirliği içerisinde ithalata bağımlılığımızı bitirmeyi hedefliyoruz” diyen Bakan Bayraktar, kararların duygusal değil rasyonel şekilde alındığı akıllı bir enerji dönüşümü öngördüklerini ifade etti. “Böylece arz güvenliğimizi muhafaza ederken enerji sepetini çeşitlendirmeyi ve ülkemizi enerji merkezine dönüştürerek yatırımcılar için güvenli liman olmayı planlıyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda petrol ve doğal gaz üretimimizi artıracak, enerji sepetimizi çeşitlendirmek için nükleer santraller inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler