1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye BAE Enerji İşbirliği Mutabakatı onaylandı

Türkiye BAE Enerji İşbirliği Mutabakatı onaylandı

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Enerji İşbirliği Mutabakatı onaylandı.

Türkiye BAE Enerji İşbirliği Mutabakatı onaylandı

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Enerji İşbirliği Mutabakatı onaylandı ve yürürlük kazandı.

24 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei tarafından imzalanan, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, 6534 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla onaylandı. 

Mutabakat Zaptı, iki ülke arasında enerji alanında iyi niyetli işbirliğinin geliştirilmesi için bir çerçeve oluşturmayı ve teknik bilgi, tavsiye, beceri ve uzmanlık paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. 

Zapta göre iki ülke; petrol ve gaz alanında sektörlerin sürdürülebilir gelişimi; çevresel etkileri azaltan yenilikler de dahil olmak üzere, petrol ve doğalgaz yatırımı ile petrol ve doğalgaz çıkarma, işleme ve nakliye hususlarındaki fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar; bilgi ve teknoloji yoluyla işbirliği konularında çaba gösterecekler. 

İki ülke temiz enerji teknolojilerinde de ortak yatırım fırsatları; karbon yakalama, kullanım ve depolama ile enerji depolama teknolojileri alanında da işbirliği arayışında birlikte davranacak. Enerji dönüşümü konusu da bu başlık altında iki ülkenin birlikte çalışacağı bir alan olacak. 

Mutabakat Zaptının diğer 3 başlığı ise enerji verimliliği, hidrojen teknolojileri ve madencilik olarak belirlendi. 

T.C. ve BAE bütün bu başlıklarda teknoloji, deneyim ve mevzuat bilgisi takası yapabilecek; fırsatlar ve işbirliği olanakları için çaba harcayacaklar. Çalışmalar sırasında T.C. adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; BAE adına da Enerji ve Altyapı Bakanlığı yetkili olacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler