1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Belçika nükleer santrallerini 2025’te kapatacak

Belçika nükleer santrallerini 2025’te kapatacak

Belçika’da koalisyon hükümeti, nükleer santrallerini 2025 yılına kadar kapatma konusunda uzlaştı.

Belçika nükleer santrallerini 2025’te kapatacak

Enerji Günlüğü - Belçika’da koalisyon hükümeti, nükleer santrallerini 2025 yılına kadar kapatma konusunda uzlaştı.

Belçika’da hükümet ortağı siyasi partilerin temsilcileri, Belçika'daki nükleer enerji santrallerinin 2025 yılında faaliyetine son verilmesi planında uzlaştılar. Aylardır bu konuyla boğuşan yedi partili koalisyon hükümeti, mevcut son nükleer santralin 2025'te kapanması ve Almanya gibi teknolojiyi aşamalı olarak bırakan diğer ülkelere katılınması konusunda bir uzlaşmaya vardılar. 

Belçika koalisyon hükümetinde Liberaller en yeni iki reaktörün ömrünün uzatılmasından yanaydı. Yeşiller ise 2003'te nükleer çıkışı belirleyen bir yasaya saygı gösterilmesi konusunda kararlıydı.

NÜKLEERİN YERİNİ GAZ SANTRALLERİ ALACAK

Nükleer santrallerin kapatılması sonucunda ortaya çıkan elektrik üretim açığı ise doğal gaz santralleri ile sağlanacak. Bununla birlikte yeni kurulması planlanan gaz çevrim santrali için lisans alma sorunları henüz aşılabilmiş değil. Aynı zamanda ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verilecek. Yeni nesil küçük modüler nükleer reaktörlere de yatırım yapılacak.

BAŞBAKAN NÜKLEERE KAPIYI TAM KAPATMADI

Bununla birlikte Belçika enerji arz güvenliğini nasıl sağlayacağı konusunda endişeli. Başbakan Alexander De Croo, bazı nükleer reaktörlerin daha uzun süre çalışır durumda kalmasının mümkün olduğunu açıkladı. Başbakan bu durumun "pek olası olmadığını" da sözlerine ekledi.

Belçika'nın toplam yedi reaktörlü iki nükleer santrali, Fransız kamu şirketi Engie tarafından işletiliyor ve ülke elektriğinin neredeyse yarısını üretiyor.

Belçika Parlamentosu, 2003 yılında nükleer enerji kullanımına son vermeye ve faaliyet sürelerini dolduran reaktörleri devre dışı bırakmaya karar vermişti. Ancak 2015 yılında ülkede elektrik kesintilerini önlemek için reaktörün faaliyet sürelerinin 10 yıl uzatılması planlandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler