1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Belediyelere lisanssız elektrik üretim desteği

Belediyelere lisanssız elektrik üretim desteği

Enerji Günlüğü - Belediyeler tarafından yürütülecek yenilenebilir enerjiye dayalı lisanssız elektrik üretim tesislerinde şebekeye azami mesafe sınırı...

Belediyelere lisanssız elektrik üretim desteği

Enerji Günlüğü - Belediyeler tarafından yürütülecek yenilenebilir enerjiye dayalı lisanssız elektrik üretim tesislerinde şebekeye azami mesafe sınırı uygulanmayacak. Hibe desteğiyle kurulacak lisanssız elektrik üretim projelerinde her trafo bölgesi için 5 MW’lik kapasite tahsis edilecek. 

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin 8’inci fıkrasında yapılan değişikliğe göre, lisanssız üretim tesisinin bağlanacağı mevcut şebekeye uzaklığı kurulu gücü azami 0,499 MW olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi beş kilometreden, projelendirmeye esas mesafesi ise altı kilometreden fazla olamayacak. Kurulu gücü 0,5 MW-1 MW arasındaki tesislerin ise şebeke ile arasındaki kuş uçuşu mesafe en fazla 10, projelendirmeye esas mesafe ise en fazla 12 kilometre olabilecek. 

BELEDİYELERE MESAFE ŞARTI YOK 

Lisanssız üretim tesislerinin şebekeye azami uzaklığı şartları konusunda belediyelere esneklik tanındı. Yönetmeliğin 8’inci fıkra hükümleri, yerel yönetimler ile yerel yönetimlerin kontrol ilişkisinin haiz olduğu tüzel kişiler için uygulanmayacak. 

EDAŞ’LAR LİSANSSIZ TRAFOLARINI ALACAK

Yapılan değişiklikle, LÜY’ün 6’ınca maddesine 13’üncü fıkra eklendi. Fıkraya göre 23 Mart 2016 tarihinden önce toplulaştırılarak veya tekli de olsa münhasıran lisanssız üretim tesisleri için yapılmış ve 17 Ocak 2017 itibarıyla ilgili şebeke işletmecisince devralınmayan, dağıtım tesisi niteliğini haiz tesisler üzerinden üretim tesislerine ve/veya lisanssız üretim tesisiyle ilgili olmayan tüketim tesislerine bağlantı görüşü verilmesi halinde, söz konusu tesislerin ortak kullanım haline gelen kısmı ilgili şebeke işletmecisi tarafından devralınacak. 

LÜY’ün 7’nci maddesinin yedinci ve dokuzuncu fıkraları da değiştirilirken, aynı maddenin 13’üncü fıkrası yürürlükten kaldırıldı.  Yedinci fıkradaki değişikliğe göre yurt dışı ve yurt içi hibe programları veya kredileri kapsamında güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütleye dayalı ve kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere azami kurulu gücü 300 kW olan üretim tesisi ile tüketim tesisinin aynı bağlantı noktasında olduğu projeler ve atıksu arıtma tesislerinin tüketim ihtiyacını karşılama amaçlı aynı bağlantı noktasında bulunan projelerin şebekeye mesafesi 1 kilometreyi geçemeyecek. 

HİBE HAKKINI BELGELEME SÜRESİ UZATILDI

Yedinci fıkra kapsamında hibe ve/veya kredilerden faydalandırılacağına dair belgeyi ilgili dağıtım şirketine sunanlara bağlantı çağrı mektubu verilecek, kapasite tahsisi yapılacak başvurular için bağlantı anlaşması imzalanacak. Söz konusu hibe ve/veya kredi programlarından yararlandırılmaya hak kazanıldığına dair sözleşme, bağlantı anlaşmasını izleyen yedi ay içerisinde dağıtım şirketine sunulacak, sunulmazsa Bağlantı Anlaşması iptal edilecek. Daha önce bu konuda verilen süre üç ay ile sınırlıydı. 

HİBE DESTEĞİYLE LİSANSSIZA ÖZEL KAPASİTE 

Yedinci maddenin dokuzuncu fıkrasında da değişikliklere edilirken, yurtdışı ve/veya yurt içi hibe ve kredi programı desteğiyle kurulacak üretim tesisleri için TEİAŞ tarafından her bir trafo merkezinde münhasıran 5 MW bağlantı kapasitesi tahsis edilecek. Tahsis edilen kapasiteler dolarsa, ilave kapasite talepleri için ilgili dağıtım şirketi TEİAŞ’ı bilgilendirecek. 

BELEDİYE PROJELERİNE MESAFE SINIRI YOK

Bu kapsamda kurulacak üretim tesisinin bağlanacağı şebekeye uzaklığı, kurulu gücü azami 0,499 MW olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi bir kilometreden, projelendirmeye esas mesafesi ise iki kilometreden fazla olamayacak. Kurulu gücü 0,5 MW’dan 1 MW’a kadar olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi ise en fazla beş kilometre olabilecek. Bu mesafe sınırlamaları, yerel yönetimler ile yerel yönetimlerin kontrol ilişkisini haiz olduğu tüzel kişiler için uygulanmayacak. LÜY’ün 12’nci maddesinin dördüncü fıkrasındaki değişiklikle dağıtım şirketlerine ait dağıtım trafosunun alçak gerilim seviyesinde bir kişiye bir yıl içerisinde tahsis edilebilecek kapasitesi yeniden düzenlendi. Bu kapasite LÜY’ün ekindeki ilgili tabloya (EK5) göre belirlenecek. 

BAĞLANTIYI ALIP, YAN GELİP YATMAK YOK

Lisanssız Üretim Yönetmeliği kapsamında hayata geçirilecek projelerin tamamlanma sürelerine ilişkin sınırlamalar da yeniden belirlendi. Buna göre Yönetmelik hükümlerine göre şebekeye bağlanacak üretim tesislerinin geçici kabul işlemlerinin, bağlantı anlaşmasının imza tarihinden itibaren Yüksek Gerilim seviyesinden bağlanacak hidrolik kaynağa dayalı üretim tesislerinde üç yıl içinde tamamlanması gerekiyor. Bu süre, Yüksek Gerilim seviyesinden bağlanacak hidrolik dışı üretim tesisleri için 2 yıl, alçak gerilim seviyesinden bağlanacak tüm üretim tesislerinde ise bir yıl olarak belirlendi. İletim şebekesine bağlanacak lisanssız üretim tesislerinde ise Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği çerçevesinde aynı niteliklere sahip üretim tesisleri için öngörülen süre geçerli olacak. 

GEÇİCİ KABULLE LİSANSSIZ DEVRİ MÜMKÜN 

LÜY’ün 29’uncu maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle de lisanssız üretim tesislerinin devir şartları yeniden düzenlendi. Buna göre geçici kabulü yapılmış lisanssız üretim tesisi; satış, devir veya diğer bir düzenleme yoluyla devredilebilecek. Ancak devralacak kişilerin, lisanssız elektrik üretim tesisi için kapasite tahsisi alma şartlarını kabul eden gerekiyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler