1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Beloyarsk NGS tamamen MOX yakıtına geçti

Beloyarsk NGS tamamen MOX yakıtına geçti

Rusya'daki Beloyarsk NGS’ planlı bakımını tamamladı. Santralin, BN-800 hızlı reaktörüne ilk kez tamamen MOX yakıtı yüklendi.

Beloyarsk NGS tamamen MOX yakıtına geçti

Enerji Günlüğü - Rusya’da bulunan Beloyarsk NGS’de, planlı bakımın ardından üretime devam ediliyor. Santralin BN-800 hızlı reaktörünün çekirdeğine ilk kez tamamen MOX yakıtı yüklendi.

Rusya’daki Beloyarsk Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) BN-800 hızlı reaktöre sahip 4’üncü Güç Ünitesi şebekeye bağlandı ve planlı bakımın tamamlanmasının ardından elektrik üretimine devam etti. Kısa süre önce yapılan yakıt ikmalinden sonra BN-800 çekirdeğine, ilk kez tamamen uranyum-plütonyum karışımı MOX yakıtı yüklendi.

Yakıt demetlerinin, Doğu Sibirya'nın Krasnoyarsk Bölgesi'ndeki Zheleznogorsk'da bulunan Madencilik ve Kimya Fabrika Kompleksi’nde tamamlandığı bildirildi.

TÜM YAKIT DEMETLERİ MOX YAKITI İLE DEĞİŞTİRİLECEK

MOX yakıt grubu, ilk kez Ocak 2020'de BN-800 çekirdeğine yüklenmişti. Bir yıl sonra santrale ilk tam MOX yakıt ikmali yapıldı. İki tam MOX yakıt ikmalinin ardından, tüm uranyum yakıt demetlerinin yenilikçi MOX yakıtı ile değiştirildiği kaydedildi.

NÜKLEER SANAYİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

TVEL AŞ’nin Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexander Ugryumov konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti, "BN-800'ün tamamen MOX yakıtına dönmesi, nükleer sanayi için uzun zamandır beklenen bir dönüm noktasıdır. Rus nükleer gücü tarihinde ilk kez, tamamen uranyum-plütonyum yakıtı ve kapalı nükleer yakıt çevrimi ile hızlı bir nötron reaktörünün işletimine geçiyoruz. BN-800'ün geliştirilmesinin ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Madencilik ve Kimya Fabrika Kompleksi benzersiz otomatik yakıt üretim tesisini kurmasının asıl nedeni ve amacı budur. Parçalanabilir malzemelerin geri dönüşümü ve nükleer yakıtın yeniden üretimine ilişkin ileri teknolojiler, nükleer enerjinin ham madde stoğunun genişletilmesini, ışınlanmış yakıtın depolanması yerine yeniden işlenmesini ve atık miktarının azaltılmasını mümkün kılacaktır”.

MOX YAKITI NEDİR?

MOX, plütonyum ve uranyum oksitin karışımından oluşan bir yakıt ve Fransa, Belçika, Almanya, İsviçre'deki nükleer reaktörlerde kullanılıyor. Zenginleştirilmiş uranyum kullanan reaktörlerde MOX’un, zenginleştirilmiş uranyumun %30'una tekabül eden gücü sağladığı kaydedildi. Ayrıca MOX’un bileşenlerini oluşturan tüketilmiş uranyum oksitinin ise ticari reaktörlerdeki plütonyumla üretilmiş oksit ve uranyum zenginleştirme tesislerinin ikincil atıkları olduğu bildirildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler