1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Benli: Değişen kömür değil teknoloji olmalı

Benli: Değişen kömür değil teknoloji olmalı

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, “Kömür kirli bir enerji kaynağı fakat gelişmiş teknolojilerle...

Benli: Değişen kömür değil teknoloji olmalı

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, “Kömür kirli bir enerji kaynağı fakat gelişmiş teknolojilerle birlikte kaynağı değiştirmek yerine teknolojiyi değiştirmeliyiz” diye konuştu.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi ve Fuarı kapsamında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, kömürün kirli bir enerji kaynağı olduğunu fakat gelişen teknoloji ile kaynağın değil teknolojinin değişmesi gerektiğini ifade etti.

18 MİLYAR TON LİNYİT KAYNAĞIMIZ VAR

Konuşmasında Türkiye’nin enerji kaynakları açısından doğalgazda yüzde 97 petrolde ise yüzde 93 dışa bağımlı olduğunu ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli bu bağımlılığın aynı zamanda enerji ve madencilik teknolojilerinde de görüldüğünü ifade etti. Benli, “Bu gerçekler ışığında yerlilik ve millilik hedefimizi Milli Enerji ve Madencilik Politikası ekseninde deklare ettik. Son 16 yıldır savunmadan tarıma, tarımdan ulaştırma ve telekomünikasyona uzanan bir yerlileştirme ve millileştirme mücadelesi veriyoruz. Yerlileştirme ve millileştirme politikası kapsamında enerji sektörü de en temel sektörlerin başında geliyor. Özellikle elektrik üretim kaynakları açısından baktığımızda yerin altında yatan 18 milyar ton linyit kaynağımız bulunuyor. Bunu da enerji politikamızın odağına yerleştirmiş durumdayız” dedi.  

YERLİ KÖMÜR TESİSLERİ DEVREYE GİRİYOR

Kömür ile ilgili çalışmaların genellikle bu zamana kadar teoride kaldığını fakat 2013 yılı ile birlikte sektörde bir hareketlenme yaşandığını ifade eden Benli şöyle konuştu, “Hepimiz biliyoruz ki son 13 yıl da dahil olmak üzere kömür meselesi sadece teorik planda kalmıştı. Kalkınma planlarında yer alan dönüşüm programlarına baktığımızda yerlileşme vurgulanmış ve kömür zikredilmiştir. 2013 yılında kömüre dayalı elektrik üretim santralleri için hangi bölgede olursa olsun 5. Bölge kapsamında teşvik ve alım garantisi uygulanmaya başlandı. Özellikle Sayın Bakanımız Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde kömür için ayrı bir başlık açıldığını biliyoruz. Dediğimiz gibi yerli kömürde alım garantisi modeli getirildi. Kamuya ait sahaların tamamının özel sektöre devredilmesiyle bu sahalarda 5 bin MW’a yakın yerli kömür tesisinin devreye gireceğini ümit ediyoruz.”

COP21’İN TAHHÜTLERİ ADİL OLMALI

COP21 ve iklim anlaşmalarının devreye girmesiyle birlikte klasik teknolojilerden uzaklaşıldığını dile getiren Benli, artık Türkiye’nin de temiz kömür teknolojilerini tanımasının zamanının geldiğini söyledi. “Ülkemizde artık temiz kömür santralleri ile ilgili yatırımın yapıldığını biliyoruz. Zaten Türkiye totalde baktığınızda dünyayı kurtaran ülkelerden değil” diyen Benli Türkiye’nin dünya sera gazı salınımı yapan ilk 70 ülke arasında bile bulunmadığını buna rağmen sistemin eşit finansman ve aynı oranda sera gazı salınımı azaltma taahhütlerini içerdiğini sözlerine ekledi. Benli, burada bir haksızlık olduğunu ifade ederek adil olanın herkesin çevreyi kirlettiği kadar sorumluluk almasıyla birlikte buna göre teknolojik ve finansman sunması gerektiğine dikkat çekti.

KÖMÜRDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Türkiye’de kömür santralleri için yeni bir dönemin de başladığına vurgu yapan Benli, “Kamu tarafından işletilmeyen saha ruhsatlarının devredilmesiyle özel sektörün bu sahalara dönük projeleri var. Bunlardan ilk örnek Armutcuk sahası olarak gösterilebilir. Ayrıca sektörün yapacağımız bu ihalelere ilgi duymasını arzu ediyoruz. Çünkü biz özel sektörün hiç korkmadan gelip teklif verebileceği bir metot geliştirdik. Burada amaç kamuya gelir kazandırmak değil. Ana amaç üretim ve istihdam olmasını sağlamak. Sahaların teknik özelliklerine göre hazırlık dönemleri olacak bu dönemler bittikten sonra 15 ay gibi bir sürede bizim herhangi bir gelir beklentimiz yok. Söz konusu firma 15 ay üretim yapıp gelir elde etsin ve rahatlasın, daha sonra kamuya da belirli bir oranda pay verebilir. Bu metot bana göre tarihin en esnek ihale modellerinden biri oldu” diye konuştu.

GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE İYİ SONUÇ ALMALIYIZ

Kömürün kirli bir enerji kaynağı olduğunu ancak birçok enerji kaynağı için de bunu söylemenin mümkün olacağını dile getiren Benli, bu zirvenin öneminin iyi teknoloji ile iyi ya da kötü enerji kaynağını birleştirip iyi sonucu elde etmek olduğunu sözlerine ekledi. Benli, bu teknolojilerin kullanıldığı süre boyunca kömürün kendileri açısından temiz kaynak olacağını, teknolojinin kömürü en temiz yakıtlardan biri haline getireceğini sözlerine ekledi ve “Dünden bugüne değişen kömür değil teknoloji olmalıdır” dedi.

GELECEK NESİLLERE TEMİZ DÜNYA BIRAKMAK İSTİYORUZ

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan Benli, MİGEM’in bütün önlemleri aldığını bununla birlikte özellikle çevre konusunda bir laf işitmek istemediklerini ifade etti. Benli, her şeyden önce gelecek nesillere iyi bir dünya bırakmak için çevreye de azami oranda hassas davranmak gerektiğini söyledi.

Raşit Kırkağaç

Önceki ve Sonraki Haberler