1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Benzinde en yüksek vergi Türkiye’de!

Benzinde en yüksek vergi Türkiye’de!

Enerji Günlüğü - OECD “Enerji Kullanımının Vergilendirilmesi” raporuna göre 34 üye ülke arasında benzine en yüksek verginin Türkiye’de uygulandığını...

Benzinde en yüksek vergi Türkiye’de!

Enerji Günlüğü - OECD “Enerji Kullanımının Vergilendirilmesi” raporuna göre 34 üye ülke arasında benzine en yüksek verginin Türkiye’de uygulandığını bildirdi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkeler arasında benzine en yüksek verginin Türkiye’de görüldüğünü bildirdi. Türkiye’nin “ihmal edilebilir” fosil-yakıt kaynakları bulunduğunu belirten OECD “Bununla birlikte ülke, büyük petrol ve gaz rezervlerine yakınlığı sayesinde büyük enerji transit rotaları üzerinde bulunuyor” denildi. Türkiye’de dizel yakıtından alınan verginin, kar marjı düşük çiftçiye yük oluşturduğu ve çok yüksek bulunduğunu belirten OECD, hükümetin tarımda kullanılan dizelde indirim programı başlattığını hatırlattı. OECD, fakir ailelere kömür yardımı konusunda ise “Enerji Bakanlığı’na göre 2003-2009 arasında ortalama 1.7 milyon aile kömür yardımı aldı. Ancak veri eksikliği bakanlık tarafından harcanan toplam miktarın ölçülmesini engelledi” saptaması yaptı.

1 GİGAJUL ENERJİ 26 EURO

Ülkelere “enerji, kamu finansmanı ve çevre koruma politikalarının daha uyumlu hale getirilmesi” çağrısı yapılan “Enerji Kullanımının Vergilendirilmesi” raporunda “Türkiye’de benzin OECD ülkeleri arasında en yüksek vergi oranına tabi, benzini, yüzde 16 ile daha elverişli vergi uygulanan LPG ve doğal gaz izliyor” denildi. Rapora göre Türkiye’de 1 gigajul enerji elde etmek için benzine 26 Euro, Hollanda ve Norveç’te 23 Euro, İtalya ve İngiltere’de 22 Euro, Yunanistan ve Almanya’da 20 Euro vergi ödeniyor.

KÖMÜR ENERJİ ÜRETİMİNDE LİDER

OECD’nin “Fosil Yakıtlar İçin Tahmini Vergi Harcamaları ve Bütçe Desteği Envanteri 2013” başlıklı raporunda ise Türkiye’nin ihmal edilebilir fosil-yakıt kaynakları bulunduğu belirtildi. Raporda, “Türkiye tüm petrol ve doğal gazı doğudaki ülkelerden ithal ediyor. Bununla birlikte ülke, büyük petrol ve gaz rezervlerine yakınlığı sayesinde büyük enerji transit rotaları üzerinde bulunuyor” denildi. 2000’den bu yana Türkiye’nin elektrik arzının yüzde 75 arttığını, 2010’da doğal gazın tüm enerji üretiminin yaklaşık yarısını beslediğini kaydeden OECD, enerji üretiminde kömürün yüzde 26, hidroelektrik santrallerin yüzde 25 ve akaryakıtın yüzde 1 yer tuttuğunu bildirdi.

ÇEVRE ZARARI VERGİSİ DE YÜKSEK

Yol kullanımında bir ton karbondioksit emisyonu üreten benzinden; Türkiye’de 368 Euro, Hollanda’da 326 Euro, Norveç’te 325 Euro, İtalya’da 312 Euro, İngiltere’de 309 Euro, Yunanistan’da 297 Euro, Almanya’da 290 Euro, Finlandiya’da 288 Euro, İsveç’te 276 Euro, Belçika’da 272 Euro vergi alınıyor. Yol kullanımında dizel yakıtta ise Türkiye’den daha yüksek vergi uygulanan OECD ülkeleri var. Bir ton karbondioksit emisyonu için yol kullanımında dizel yakıtta Türkiye’de 203 Euro, Hollanda’da 164 Euro, Norveç’te 212 Euro, İtalya’da 223 Euro, İngiltere’de 263 Euro, Çek Cumhuriyeti’nde 236 Euro vergi ödeniyor.

AZ KİRLETEN YAKITA DÜŞÜK VERGİ UYGULANMALI

OECD Vergi Politikası ve Yönetimi Merkezi Direktörü Pascal Saint-Amans raporlarla ilgili açıklamasında “Enerjiye uygulanan vergide varyasyonlara gidilmesi ve çevresel yararı önemli yakıtların düşük vergilendirilmesi ülkelere; enerji vergi sistemlerinde reform yapmaları ve çevreyle ilgili hedeflerini daha düşük maliyetle erişmeleri için önemli fırsat sağlıyor. Çevre koruma bağlantılı vergilerden daha çok yararlanılması aynı zamanda, mali kriz dönemlerinde kamu finansmanını iyileştirecek gelirlerin artırılması anlamında ekonomik açıdan da verimli olabilir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler