1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Biden’in başkanlığının enerjide Türkiye’ye olumlu yansıması bekleniyor

Biden’in başkanlığının enerjide Türkiye’ye olumlu yansıması bekleniyor

ABD’de Joe Biden’ın başkan seçilmesinin enerji ve sürdürülebilirlik açısından hem dünya genelinde hemde Türkiye için olumlu yansımaları olması bekleniyor.

Biden’in başkanlığının enerjide Türkiye’ye olumlu yansıması bekleniyor

Enerji Günlüğü - ABD’de Joe Biden’ın başkan seçilmesinin enerji ve sürdürülebilirlik açısından hem dünya genelinde hemde Türkiye için olumlu yansımaları olması bekleniyor.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın Türkiye için nasıl bir politika değişikliğine gideceği merak konusu. Biden için kamuoyunda her ne kadar çekinceler olsa da uzmanlar özellikle enerji alanında Türkiye adına olumlu bir dönem yaşanabileceği görüşünde. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na göre ABD Başkanı Biden'ın ABD’nin İran’a dair alacağı kararlar ve Güney Gaz Koridoruna vereceği destek Ankara-Washington yakınlaşması sağlayabilir ve bu da enerji alanında Ankara’ya fayda sağlayabilir.

Kumbaroğlu, ABD-İran ilişkileri kadar, yeni başkanın bölgedeki enerji denklemine bakışının da Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Başkan Biden, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Güney Gaz Koridoru projesinin Avrupa enerji güvenliği için önemini birçok kez dile getirmişti. ABD’nin bu projeye yönelik desteğinin eksiksiz devam edeceğini söylemek mümkün” dedi.

“BİDEN TEMİZ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ GERÇEKLEŞTİRMEKTE KARARLI”

ABD’nin Barack Obama döneminde taraf olduğu ancak Trump döneminde çekildiği iki anlaşmaya atıfta bulunan Kumbaroğlu, bunlardan ilkinin Paris İklim Anlaşması olduğunu kaydetti. Kumbaroğlu, “Yeni Başkan Biden döneminin ilk icraatlarından biri ABD’nin anlaşmaya tekrar taraf olması için gerekli kararlı almak olacaktır. İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik altyapı yatırımlarına 2 trilyon dolarlık bütçe ayıracağını söyleyen Biden, ABD’de temizi enerji dönüşümü gerçekleştirmekte kararlı. Bu dönüşümle ABD ile ticarette yeni iş fırsatları oluşacaktır. ABD’nin enerjide değişen vizyonunun dış politika yansıması olarak da ABD’nin küresel çapta temiz enerji dönüşümüne öncülük etmesi beklenebilir” dedi. 

İRAN’LA HER ŞEY SİLBAŞTAN

Biden döneminde en önemli değişimlerden bir diğerinin İran Nükleer Anlaşması olabileceğine değinen Kumbaroğlu, “Ambargo kalkar ve İran petrolü akmaya başlarsa, özellikle de seyahat kısıtlamalarının devam ettiği ve talepte toparlanmanın beklenmediği şu dönemde piyasada ciddi bir arz fazlası oluşur ve petrol fiyatları yeni bir düşme trendine girer. Bu süreçle birlikte Ortadoğu’da dengelerin Türkiye’nin ABD ile stratejik müttefiklik ilişkilerini güçlendirecek yönde değişmesi beklenebilir.” bilgisini paylaştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler