1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Avrupa 5-6 yıl sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabilir

Birol: Avrupa 5-6 yıl sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabilir

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol Avrupa’nın5-6 yıl sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabileceğini,...

Birol: Avrupa 5-6 yıl sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabilir

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol Avrupa’nın5-6 yıl sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabileceğini, bu yüzden elektrik yatırımlarını yeniden yapılandırmak zorunda olduğunu söyledi.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi tarfafından düzenlenen Uluslararası Enerji Forumu (IICEC) İstanbul Beşiktaş'taki Conrad Otel'de başladı.

Toplantının açılışında konuşan IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol bir birim enerji üretim maliyetinin son 10 yılda iki katına çıktığını belirterek, “Dünyada sadece petrolde değil, tüm diğer enerji kaynakları açısından ucuz enerji dönemi sona erdi” dedi. 

Sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) enerji çeşitliliği için önemli olduğunu ama maliyetinin yüksek olduğunu belirten Fatih Birol, “LNG taşımak petrol taşımaktan 10 kat daha pahalı” dedi.

Asya’da artan talebi karşılamaya, ABD’de kaya gazına, Avrupa’da ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar yapıldığını kaydeden Dr. Birol, jeopolitik gelişmeler, iklim değişikliğine uyum ve kamuoyunun yatırım kararları üzerindeki etkisi nedeniyle yatırımcıların işinin giderek zorlaştığını vurguladı. 

2013'TE ENERJİYE 1.6 TRİLYON DOLAR YATIRILDI

Küresel enerji yatırımlarının son 10 yılda ciddi artış gösterdiğini ancak 2011-2013 döneminde yatırımların aynı çizgide devam ettiğini söyledi. Bunun nedenini Çin’deki enerji yatırımlarının yavaşlamasına ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki düşüşe bağlayan Birol, 2013 yılında küresel enerji yatırımı toplam tutarının 1,6 trilyon dolar olduğunu bildirdi.

Dünya çapında tüm yatırımların yüzde 60’ının yenilenebilir enerji alanında gerçekleştiğini belirten Birol, önümüzdeki 20 yılda 40,2 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti. Birol, “Bunun yüzde 40’ı artan talebi karşılamak, geri kalanı ise ömrünü tamamlamış tesislerin yenilenmesi için yapılacak” dedi.

Fatih Birol, yeni bir alan olan enerji verimliliğine de dünyada her yıl 130 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.

DEVLETLERİN ROLÜ GİDEREK ARTIYOR

Dünya enerji piyasasında devletlerin rolünün giderek arttığını belirten Birol, sözlerine şöyle devam etti: “Enerji santrallerinin yarısı, petrol ve doğal gaz kaynaklarının yüzde 80’i ise devlete ait. Artık enerji yatırımlarını iş parametreleri değil, başka faktörler yönlendirmeye başladı. Yatırım kararlarını hükümetler belirliyor ve gelecekte enerji piyasalarında daha büyük rol oynayacaklar" dedi ve bu durumun özel sektörü rahatsız edebileceğini sözlerine ekledi. Birol "10 yıl önce dünyada yatırım kararlarının yüzde 30’u rekabetçi piyasalarda gerçekleşirken, bugün bu oran yüzde 10’a geriledi. Bu durum, 20 yıl önce görmek istediğimizden oldukça farklı bir tablo ortaya koyuyor" diye konuştu. 

AVRUPA'DA SEKTÖR YENİDEN YAPILANMALI

Avrupa’nın 2 trilyon dolardan fazla kaynağı yenilenebilir enerjiye ayırmak durumunda olduğunu söyleyen Fatih Birol, bunun Çin’den sonra ikinci büyük yatırım tutarı olduğunu vurguladı. Avrupa’da önümüzdeki yıllarda elektrik kesintilerinin gündeme gelebileceğini ileri süren Birol, “Avrupa, elektrik sektörünü yeniden yapılandırmak zorunda” görüşünü savundu. 

GÜLER SABANCI: TÜRKİYE ENERJİ TERMİNALİ OLABİLİR

Önceki ve Sonraki Haberler