1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. BlockChain'den ilk yeşil elektrik sertifikası CK Enerji'nin

BlockChain'den ilk yeşil elektrik sertifikası CK Enerji'nin

CK Enerji, BlockChain (Blokzincir) üzerinden verilen dünyanın ilk yenilenebilir enerji sertifikasını, Foton platformu üzerinden aldı. 

BlockChain'den ilk yeşil elektrik sertifikası CK Enerji'nin

Enerji Günlüğü - CK Enerji, BlockChain (Blokzincir) üzerinden verilen dünyanın ilk yenilenebilir enerji sertifikasını, Foton platformu üzerinden aldı. 

CK Enerji, Türkiye ve dünyada bir ilke imza atarak Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’nın (I-REC) satışını blokzinciri üzerinden yaptı. Alıcı ve satıcı birbirini görmeden blokzinciri tabanlı Foton I-REC Platformu’dan işlemlerini tamamladı.

BLOKZİNCİRİ YENİLENEBİLİR ENERJİ PAZARINI DEĞİŞTİRECEK

I-REC’in Türkiye temsilciliğini üstlenen ve Foton I-REC Platformu’nun Kurucu Ortağı Can Arslan, para, kimlik, değerli kağıtlar gibi karşılık içeren verilerin güvenli şekilde depolanması veya yönetilmesinde kullanılan blokzinciri teknolojisinin enerji sektöründe uygulama alanını giderek geliştiğini ifade etti. Blokzincir teknolojisinin, yenilenebilir enerji pazarını değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Can Arslan, “İlk yenilenebilir enerji sertifikasının satışını blokzinciri üzerinden CK Enerji ile yaptık. Bu Türkiye’de olduğu gibi dünyada da bir ilk” diye konuştu” dedi. 

KRİPTO PARA KULLANILAMIYOR

Şu anda Türkiye’deki mevzuatlar gereği ödemenin kripto para ile değil, nakit ya da banka üzerinden yapıldığını kaydeden Arslan, ileride düzenlemelerin yapılması ile birlikte kripto para kullanımının da söz konusu olabileceğini söyledi.

İLK İŞLEM LİSANSSIZ GÜNEŞ ELEKTİĞİ İÇİN

CK Enerji Ticaret Müdürü Kıvanç Akyıldız, yenilenebilir enerji sertifikası almak ya da satmak isteyen şirketlerin Foton Platformu’nda kurumsal hesap açarak yer aldıklarını söyledi. Yenilikçi bir bakış açısıyla Foton Platformu üyeleri arasında yer aldıklarını anlatan Akyıldız, “Yaptığımız ilk işlemde, kaynağı güneş olan lisanssız yenilenebilir enerji santralinden alınan bir I-REC belgesinin satışı işlemini gerçekleştirdik” dedi. 

Akyıldız, kendi grup şirketlerinde blokzinciri tabanlı projeler geliştirme yönünde faaliyetler yürüttüklerini de kaydetti.

İŞLEMLER ENERGY WEB ÜZERİNDEN YAPILACAK

Blokzinciri üzerinden ilk yenilenebilir enerji sertifikası satışının yapıldığı Foton I-REC Platformu, Energy Web (EW) ağı üzerinde çalışıyor. Energy Web (EW), açık kaynaklı ve merkezi olmayan teknolojilerin potansiyelini ortaya çıkararak düşük karbonlu, müşteri odaklı bir elektrik sistemini hızlandırmayı hedefleyen, kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluş. Energy Web bu amaçla 2019’da enerji sektörüne özel tasarlanmış dünyanın ilk açık kaynaklı, kurumsal blokzinciri platformu Energy Web Zinciri piyasaya sürüldü. EW’nin teknoloji yol haritası o zamandan beri, ön uç uygulamaları ve çeşitli yazılım geliştirme araç kitlerini içeren eksiksiz bir yığın olan Energy Web Merkezi Olmayan İşletim Sistemi‘ne (EW-DOS) dönüştü. EW ayrıca açık kaynaklı, merkezi olmayan dijital teknolojilere odaklanan, kamu hizmetleri, şebeke operatörleri, yenilenebilir enerji geliştiricileri, kurumsal enerji alıcılarından oluşan dünyanın en büyük enerji sektörü ekosistemini de büyüttü.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler