1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. BM fosil yakıt kazançlarının vergilendirmesini istiyor

BM fosil yakıt kazançlarının vergilendirmesini istiyor

BM Genel Sekreteri Guterres, iklim değişikliği ve enerji krizi ile mücadele edenlere birlik çağrısı yaptı.

BM fosil yakıt kazançlarının vergilendirmesini istiyor

Enerji Günlüğü - BM Başkanı Guterres, iklim değişikliğiyle mücadele için fon sağlamak amacıyla fosil yakıt kazançlarından vergi alınması gerektiğine değindi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Genel Kurul'a seslenerek gelişmiş ülkelerin fosil yakıt şirketlerinin beklenmedik kârlarının vergilendirilmesi gerektiğini söyledi. Guterres, önerdiği vergi sisteminin insanlığı korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için fon yaratmaya yönelik olduğunu vurguladı.

İklim değişikliğinin hafifletilmesi adına kimin ödeme yapması gerektiği hususundaki tartışmaların ardından Guterres, görevin daha zengin ülkelere düşmesi gerektiğini belirtti.

Dünyayı şu anki konumuna getiren etken, karbon emisyonları olduğu için daha az gelişmiş ülkeler uzun zamandır gelişmiş ülkelere iklim finansmanının çoğunu ödemeleri çağrısında bulunuyor.

FON NASIL KULLANILACAK?

Antonio Guterres, fosil yakıttan alınan vergilerden sağlanan fonların iki şekilde değerlendirilebileceğini söyledi. Bunlardan biri iklim krizinin nedeniyle kayıp ve zarara uğrayan ülkelerin desteklenmesi olacak. Guterres diğer yol olarak ise artan gıda ve enerji fiyatlarıyla mücadele eden toplumların desteklenmesini teklif etti.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İKLİM FİNANSMANI İÇİN ARAYIŞTA

İklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkelerden en sonuncusunun Pakistan olduğunu belirten Guterres, “Hane bütçeleri küçülürken ve gezegenimiz yanarken, fosil yakıt endüstrisi yüz milyarlarca dolarlık sübvansiyonlar ve beklenmedik kârlarla ziyafet çekiyor” diye konuştu.

Daha az gelişmiş ülkelerin, bu hafta New York'ta gerçekleşecek küresel liderler toplantısında tartışılacak bir belge hazırladığı bildirildi. Gelişmekte olan ülkeler bu belgeyle, adalet temelli bir bakış açısına dayalı iklim finansmanı üretmek için küresel bir kaynak arıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler