1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fosil yakıtlar 3,5 trilyon ton sera gazına yol açacak

Fosil yakıtlar 3,5 trilyon ton sera gazına yol açacak

Dünya fosil yakıt rezervlerinin üretilmesinin ve yakılmasının 1, 5 derece hedefi için kalan karbon bütçesinin yedi katından fazla emisyona yol açacağı kaydedildi.

Fosil yakıtlar 3,5 trilyon ton sera gazına yol açacak

Enerji Günlüğü - Küresel fosil yakıt rezervlerinin üretilip yakılması halinde atmosfere 3,5 trilyon tonun üzerinde sera gazı salınacağı kaydedildi.

Birçok ülke tarafından desteklenen ve Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Anlaşması (Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty ) kapsamında Carbon Tracker ve Global Energy Monitor tarafından Dünyanın ilk küresel fosil yakıt veri tabanı bugün yayınlandı. Veriler, dünya rezervlerinin üretilmesinin ve yakılmasının 3,5 trilyon tonun üzerinde sera gazı emisyonuna yol açacağını, bunun da 1, 5 derece hedefi için kalan karbon bütçesinin yedi katından fazla ve sanayi devriminden bu yana üretilen tüm emisyonlardan daha fazla olduğunu gösteriyor.

EN GÜÇLÜ EMİSYON KAYNAĞI SUUDİ ARABİSTAN’DA

Küresel üretimin %75'ini kapsayan 89 ülkedeki 50.000'den fazla saha için veri içeren Veri Tabanı, ABD ve Rusya'nın her birinin, diğer tüm ülkeler üretimi derhal durdursa bile, tüm küresel karbon bütçesini aşacak kadar fosil yakıt rezervine sahip olduğunu gösteriyor. Veri tabanı kapsamındaki 50.000 saha arasında en güçlü emisyon kaynağı, her yıl yaklaşık 525 milyon ton karbon emisyonu üreten Suudi Arabistan'daki Ghawar petrol sahası olarak yer alıyor.

RİSKLER DAHA DOĞRU BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLEBİLECEK

Carbon Tracker'ın kurucusu ve Veri Tabanı Yütüyme Komitesi Başkanı Mark Campanale, "Küresel Veri Tabanı, sivil toplumun üretim kararlarını ulusal iklim politikalarıyla ilişkilendirmesini sağlayarak hükümetleri ve şirketleri fosil yakıtların geliştirilmesi konusunda daha hesap verebilir hale getirecektir. Aynı şekilde, bankaların ve yatırımcıların belirli varlıkların atıl varlık haline gelişme riskini daha doğru bir şekilde değerlendirmelerini sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler