1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. BM uzman grubu: İklim taahhütleri ayrıntılı rapor edilmeli

BM uzman grubu: İklim taahhütleri ayrıntılı rapor edilmeli

İklim planları olan kurumlar ve yönetimlerin, emisyonlarını azaltma konusunda kaydettikleri ilerlemeyi yeterli ayrıntı ve titizlikle rapor etmeleri gerektiği kaydedildi.

BM uzman grubu: İklim taahhütleri ayrıntılı rapor edilmeli

Enerji Günlüğü - BM uzman grubu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik küresel çabaları baltalayan yeşil badana ve zayıf net sıfır taahhütlerini önlemek için net sıfıra dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilirlik getirilmesi gerektiği kaydedildi.

Devlet-dışı aktörlerin Net Sıfır Emisyon Taahhütlerine ilişkin Üst Düzey Uzman Grubu (The High Level Expert Group on Net Zero Emissions Commitments of Non-State Entities), Mısır'da düzenlenen BM iklim Zirvesi COP27'de, Net Sıfır raporunu açıkladı. Yeşil badana olarak adlandırılan gerçeğe aykırı olacak şekilde, çevre dostu, sürdürülebilir, doğaya zararsız olduğu sürülen plan ve politikaları önlemeye yönelik yeni kırmızı çizgiler sunan rapora göre, net sıfır hedefi koyan aktörler, yeni fosil yakıt kaynaklarının çıkartılmasını desteklememeli. Ayrıca, iklim planları olan kurumlar ve yönetimler, emisyonlarını azaltma konusunda kaydettikleri ilerlemeyi yeterli ayrıntı ve titizlikle rapor etmeli.

Dünyanın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen enerji krizi ve Pakistan'daki sel ve ABD'deki kuraklık gibi yıkıcı iklim etkileriyle kuşatıldığı bir yılda yayınlan rapora göre, dürüst olmayan iklim muhasebesini ve ciddi dekarbonizasyon ihtiyacını geçiştirmek için tasarlanmış diğer eylemleri önlemek amacıyla, devlet dışı aktörler, emsalleriyle karşılaştırılabilecek doğrulanmış bilgilerle ilerlemelerini kamuya açık bir şekilde rapor etmeli.

ARTIK YAPILMAMASI GEREKENLER

Raporda ayrıca yeşil badanayı önlemeye yönelik yeni kırmızı çizgiler belirlendi. Rapor, devlet dışı aktörlerin artık şunları yapmaması gerektiğini belirtiyor:

Yeni fosil yakıt kaynağı inşa etmeye veya yatırım yapmaya devam ederken net sıfır olduğunu iddia etmek. Benzer şekilde, ormansızlaşma ve diğer çevresel açıdan yıkıcı faaliyetler de kabul edilemez.

Değer zincirleri boyunca kendi emisyonlarını hemen azaltmak yerine, genellikle bütünlükten yoksun ucuz krediler satın almak. Yüksek kaliteli krediler ancak devlet dışı bir aktör, kısa ve orta vadeli hedeflerine ulaştığında kalan tüm emisyonları dengelemek için kullanılmalıdır.

Mutlak emisyonlarından ziyade emisyonlarının yoğunluğunu azaltmaya veya tüm değer zinciri yerine emisyonlarının sadece bir kısmını ele almaya odaklanmak (kapsam 1, 2 ve 3)

Doğrudan ya da ticaret birlikleri veya diğer organlar aracılığıyla hükümetin iddialı iklim politikalarını baltalamak için lobi yapmak. Bunun yerine, savunuculuklarının yanı sıra yönetişim ve iş stratejilerini de iklim taahhütleriyle uyumlu hale getirmelidirler. Bu, sermaye harcamalarını net sıfır hedefleriyle uyumlu hale getirmeyi ve yönetici ücretlerini iklim eylemi ve kanıtlanmış sonuçlarla ilişkilendirmeyi içerir.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler